Софийският градски съд оправда бившия ректор на Медицинския университет /МУ/ Ваньо Митев и бившия главен секретар на МУ Алексей Алексеев.

Митев бе обвинен за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост, а Алексеев за съзнателно сключване на неизгодни сделки, за престъпление по служба и за длъжностно присвояване.

Присъдата не е окончателна и може да се протестира от прокуратурата. Днес обвинението поиска от съда да постанови 6 години затвор за Митев.

Мотивите на съда ще станат ясни след месец.

Митев бе подсъдим за това, че съзнателно е допуснал подчинения му тогава Алексеев да извърши престъпление по служба като е позволил 146 чужденци от страни в ЕС да бъдат записани да следват медицина без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1.1 млн. лева.

Другото обвинение срещу Митев бе, че е сключил неизгодна сделка за правна помощ с двама адвокати при липса на необходимост от такъв договор и назначени двама юрисконсулти в учебното заведение и от това за университета е настъпила вреда за 28 800 лева.

Освен това Митев трябваше да отговаря пред съда за това, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, в следствие на което от съзнателно сключени договори от бившия главен секретар са настъпили щети за 290 000 лева за университета.