Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София Ваньо Митев да бъде признат за виновен по 3 обвинения и да му бъде наложено наказание около средния размер, който е 6 години затвор, поиска прокуратурата в Софийски градски съд, където делото върви към финал.

За бившия главен секретар на висшето училище Алексей Алексеев, който също е подсъдим по процеса, държавното обвинение иска само условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок.

Митев е подсъдим за това, че съзнателно е допуснал подчинения му тогава Алексеев да извърши престъпление по служба като е позволил 146 чужденци от страни в ЕС да бъдат записани да следват медицина без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1.1 млн. лева.

Друго обвинение срещу Митев е, че е сключил неизгодна сделка за правна помощ с двама адвокати при липса на необходимост от такъв договор и назначени двама юрисконсулти в учебното заведение и от това за университета е настъпила вреда за 28 800 лева.

Освен това Митев ще отговаря пред съда за това, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, в следствие на което от съзнателно сключени договори от бившия главен секретар са настъпили щети за 290 000 лева за университета.

Алексеев от своя страна е подсъдим за незаконния прием на чуждестранни студенти на занижени такси и за няколко неизгодни сделки, ощетили висшето училище с 244 718 лева.

Той ще отговаря пред съда за покупката на скъп джип "Рейндж Роувър", от която според прокуратурата е настъпила щета за университета за 177 108 лева.

Алексеев е обвинен и в неизгодни сделки за юридически консултации за научноизследователско проучване и за нов устройствен правилник на университета за 28 000 лева. Той ще отговаря и за още един договор за юридически услуги за 10 200 лева.

Алексеев е подсъдим и за неизгодна сделка с посредник за привличането на чуждестранни студенти в изнесените звена на университета.

Той ще отговаря пред съда и за това, че е присвоил чужди пари - сумата от 45 782 лева, собственост на МУ-София, поверени му да ги управлява, като разпоредил изплащането на сумата в полза на две търговски дружества - за рекламиране на университета във Великобритания и за пренасочване на студенти от изнесеното звено в Швейцария в София.

Според обвинението престъпленията, които е извършил Митев, го правят обществено опасен.

Защитата на бившия ректор обаче твърди, че те не са доказани и че обвинителният акт е пълен с грешки.

"Не съм видял никакъв умисъл да е доказан по делото", каза адвокат Димитър Вълчев, цитиран от "24 часа".

Още, след като му бяха повдигнати обвиненията, самият Ваньо Митев отрече да има нещо общо с разкритата схема за незаконен прием на студенти във ВУЗ-а. Тези студенти са приети за учебната 2017/2018 г., каза той и уточни, че е бил ректор до 2016 г. И беше категоричен, че няма защо някой да дава 50 000 евро, за да бъде записан студент, освен ако документите му не са фалшиви. Според него МУ е най-успешният университет в България, а последните 8 години, когато е бил ректор, били сред най-силните.

Въпреки това, съдът му наложи огромната гаранция от 200 000 лева, за да излезе на свобода.