Пловдивският апелативен съд остави за постоянно в ареста 42-годишния Илия Стоичков, който е арестуван и обвинен за жестокото убийство на доц. Стефан Нейков в града под тепетата, съобщиха от пресцентъра на съда.

Шофьорът на камион е обвинен в това, че на 3 юли т.г. умишлено е убил преподавателя от Института по растителни генетични ресурси в Садово. Нейков е получил тежки наранявания по главата и тялото, множество кръвонасядания, две рани на главата, емболия, множество счупени ребра и кръвонасядания. Освен това обвиняемият Илия Стоичков се изгаврил с него. Той разкъсал аналния отвор на пребития, като е пъхнал бухалката в него.

След убийството Стоичков и 32-годишната му съпруга задигнали и златен синджир от жертвата, след което младата жена го оставила в заложна къща в Стамболийски.

Според съда няма промяна в обоснованото предположение относно авторството на престъплението. По делото са направени огледи на местопрестъплението, разпити на свидетели, изготвени са фотоалбуми и са приобщени веществени доказателства.

Апелативните магистрати считат, че няма опасност обвиняемия да се укрие, но съществува реален риск той да извърши друго престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Тази опасност се извежда от механизма и начина на извършване на престъплението, както и последващите действия на Илия Стоичков след деянието.

Определението на апелативния съд е окончателно. 

Ако бъде признат за виновен шофьорът може да получи от 10 до 20 години "лишаване от свобода".