Пловдивският окръжен съд остави за постоянно в ареста 42-годишния Илия Стоичков, който е арестуван и обвинен за жестокото убийство на доц. Стефан Нейков. Според магистратите събраните до момента данни го сочат, че Илия е извършил убийството.

Съдът прецени, че Стоичков може да се укрие и да извърши друго престъпление, както и да възпрепятства разследването. Няма достатъчно аргументи, които да разколебаят това решение. Никоя по-лека форма освен арест, не е подходяща в дадения случай, смятат окръжните съдии.

По време на заседанието обаче излязоха на яве шокиращи подробности за убийството на пенсионирания учен.

Прокурорът по делото Георги Пенев разкри, че освен жестокия побой, при който Нейков е получил тежки наранявания по главата и тялото, множество кръвонасядания, две рани на главата, емболия, множество счупени ребра и кръвонасядания, обвиняемият Илия Стоичков се изгаврил с него. Той разкъсал аналния отвор на пребития, като е пъхнал бухалката в него.

Освен това Стоичков и 32-годишната му съпруга задигнали и златен синджир от жертвата, след което младата жена го оставила в заложна къща в Стамболийски.

Според защитата Илия е добър човек, не е искал да убие учения, но е бил заслепен от гняв.

"Истината е съвсем различна от изнесеното в медиите, проблемът не е бил от сексуално естество. Ще я разкрием на по късен етап. Искаме по лека мярка, Илия е неосъждан, с постоянен адрес, работа и малко дете, за което да се грижи. Той няма да избяга и съдейства напълно на разследването", заяви адвокатът на убиеца Георги Кременаров.

Самият Илия Стоичков заяви пред съда, че съжалява за стореното и поиска на излезе на свобода, под домашен арест или парична гаранция до две хиляди лева.

"Искам да храня семейството си, нямах намерение да наранявам никого", каза 42-годишният мъж, който е международен шофьор.

Магистратите обаче го оставиха в ареста. Решението им може да се обжалва до 12 юли.