Районната прокуратура е образувала проверка по жалба на гражданин, който твърди, че в УМБАЛ "Пловдив" е направен опит да му поставят стент на сърцето, без да има нужда от него. Това заяви пред Радио "Фокус"-Пловдив прокурор Атанас Илиев.

Пострадалият Динко Бобчев вече разказа пред журналисти, че е направил консултация с водещи специалисти в страната, които му казали, че няма необходимост от поставяне на стент, както му е заявил шефът на отделението по инвазивна кардиология в болницата доц. д-р Иван Мануков.

"В момента се води предварителна проверка на образуваното производство в Икономическа полиция. Надяваме се тя да приключи в най-кратки срокове - за 10 дена, и ще уведомим за резултатите", каза още прокурор Илиев.

Той уточни, че жалбата е била подадена в средата на месец октомври в Окръжна прокуратура, но оттам е била препратена по компетентност към Районна. След като приключи предварителната проверка, прокуратурата ще излезе със становище по случая.

Поставянето на стент в сърцето на здрав човек сериозно уврежда неговото здраве. Освен това по този начин се източва и Здравната каса, която плаща по 5000 лева на пациент за тази процедура, коментираха водещи специалисти.

"Потресен съм, че за едни 2000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот", коментира Динко Бобчев, който разказа, че след като се е разбрало за проверката в болницата два пъти са променяли първата епикриза, според която на него спешно трябва да му се сложи стент, иначе до дни ще получи инфаркт.

През 2009 година известният в Пловдив д-р Мануков пак беше замесен в скандал с ненужно поставяни стентове. Това стана след проверка на Здравното министерство, която обаче нямаше резултати и той не беше наказан.