Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство по повод смъртта на дете в лечебно заведение в града. Постъпила е жалба от родителите на момченцето, родено през октомври 2018 г., към която са приложени медицински документи.

11-месечният Павел е починал в разградската болница. Страшната вест сподели във фейсбук майката на момченцето Йоана Николова, която има подозрения за лекарска грешка или немарливост.

Според наблюдаващия прокурор налице са процесуални основания за образуване на производството за евентуално извършено престъпление по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс. По този текст се разследва причиняването на смърт по поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Разследването ще се извърши от следовател при Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура в Разград. Ще бъде изискана цялата медицинска документация от постъпването на детето в болничното заведение до смъртта му на 24 септември тази година, както и резултатите от аутопсията и вътрешната проверка в болницата и проверката на РЗИ - Разград по случая. Предстоят разпити за всички медицински лица, участвали в лечението на детето.

След извършването на следствените действия и преценка на събраните материали ще бъде назначена комплексна съдебномедицинска експертиза, която трябва да установи причината за смъртта на момченцето.

Според майката хронологията на събитията е следната: На 15 септември детето вдигнало 39 градуса температура. След преглед в Спешно отделение, било прието заедно с майката в Педиатрия с пневмония.

На 21 септември Павел започнал да повръща и да има диария. Изписали го от отделението, без да му се направи снимка на дробовете. Следва нова препратка в Спешното, този път за направление за Инфекциозно отделение. След три дни Павел починал там.

В епикризата от Детско отделение пише, че няма придружаващи заболявания, но в епикризата от Заразно пише двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток, анемия, твърди майката.

След 4 дни тя получава нова епикриза от Заразно със същите дати, но с допълнено придружаващо заболяване - Синдром на Рей.

Йоана твърди, че никой от медиците не й е казал за този синдром, а пък последната, променена епикриза, излиза преди аутопсията на детето.

"Искам истината да излезе - къде е проблемът, защо се е стигнало до там. Ако евентуално пък е имало нещо, защо не са ми казали. Защото аз съм майка и мисля, че трябва да го знам. Дори и да е фатален краят. Те са лекари и трябва да ми го кажат", заяви Йоана Николова.