11-месечният Павел е починал в разградската болница. Страшната вест сподели във фейсбук майката на момченцето Йоана Николова.

"Не знам поради лекарска грешка или немарливост", написа Йоана.

Хронологията на злощастните събития според нея е следната: На 15 септември детето вдигнало 39 градуса температура. След преглед в Спешно отделение, било прието заедно с майката в Педиатрия с пневмония.

На 21 септември Павел започнал да повръща и да има диария. Изписали го от отделението, без да му се направи снимка на дробовете. Следва нова препратка в Спешното, този път за направление за Инфекциозно отделение. След три дни Павел починал там.

В епикризата от Детско отделение пише, че няма придружаващи заболявания, но в епикризата от Заразно пише двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток, анемия, твърди майката.

След 4 дни тя получава нова епикриза от Заразно със същите дати, но с допълнено придружаващо заболяване - Синдром на Рей.

Йоана твърди, че никой от медиците не й е казал за този синдром, а пък последната, променена епикриза, излиза преди аутопсията на детето.

"При нас, с нещата, които разполагаме, вътрешната проверка почти приключи", каза д-р Гечо Жеков, изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Иван Рилски". Назначихме комисия, изслушахме обясненията на лекарите, разгледахме резултатите от направените изследвания, анализирахме състоянието на детето от раждането му до сега. Няма пропуски в нашата работа. Майката през цялото време е била до него и не е алармирала за нищо. Детето е имало аденовирус. Когато получим протокола от аутопсията, ще продължим анализа и ще изготвим заключение по случая", обясни още пред e-Razgrad.bg д-р Жеков.

"Момченцето е родено недоносено. По тази причина още тогава е било настанено в русенска болница. А от началото на тази година няколко пъти било пациент на разградската болница. И майката го е отвеждала у дома срещу подпис", връща времето назад д-р Жеков.

В най-новата история на разградската болница, през 2015 г., пак при управлението на д-р Гечо Жеков, в лечебницата издъхна 8-годишно дете. Тогава министър Петър Москов отстрани д-р Жеков от ръководния пост в болницата. На него той се върна преди две години.

Очаква се другата седмица в болницата да е получен протоколът от аутопсията на детето, съобщава още e-Razgrad.bg.