Варненската апелативна прокуратура ще изготви протест срещу произнесената условна присъда на 19-годишния Жечко Кюркчиев за катастрофата, при която загина 22-годишната студенка Светомира Станчева в Шумен.

Изпълняващият функциите административен ръководител на Апелативна прокуратура - Варна Станислав Андонов уточни, че смятат произнесената условна присъда за несправедлива.

Прокурорът допълни, че това ще е причината за изготвянето на протест пред Върховния касационен съд. Според прокуратурата справедливото наказание е произнесеното от първоинстанционния съд в Шумен, а именно ефективно наказание от 3 години и 4 месеца "лишаване от свобода"

Магистратът каза още, че основата за това се корени в обстоятелството, че прокуратурата не може да приеме за нормално някой да шофира с над 100 километра в час в града, при разрешени 50, и в резултат на това да бъде отнет човешки живот. Това е принципната ни позиция, а не само по този случай, каза прокурорът и допълни, че смятат първоинстанционна присъда за правилна и най-вече справедлива.

Вчера десетки шуменци протестираха срещу постановената от Варненския апелативен съд условна присъда за Жечко Кюркчиев.

Инцидентът стана на 28 септември миналата година, когато Жечко Кюркчиев управлява своето "Волво" със над 103 км/ч, при позволени 50 в градски условия. Джипът блъсна "Ситроен", управляван от Светомира, като ѝ отне предимство на кръстовището на бул. "Симеон Велики" в Шумен. Младата жена загина на място, а нейна спътничка пострада.