Кадри от охранителни камери, разпространени в социалните мрежи, показват момента на тежката катастрофа в Шумен, при която загина 22-годишната студентка Светомира Станчева. 

На видеото се как джипът на обвиняемия за зверското произшествие Жечко Кюркчиев удря и преобръща автомобила на Станчева. След сблъсъка джипът продължава да бута колата на Светомира няколко метра напред.

Катастрофата стана на 28 септември на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики". Според данните на полицията 18-годишният ученик е управлявал джипа с 94 км/ч. 22-годишната студентка Светомира почина вследствие на травмите си, а нейната спътничка бе настанена за лечение в местната болница.

Полевият тест за наркотици на 18-годишния показа, че той е употребил амфетамини. Дни по-късно при гледане на мярката му за неотклонение в Шуменския окръжен съд обаче бе представен резултат от кръвна проба, анализирана във Варна, който е отрицателен за наличие на упойващи вещества. Магистратите наложиха домашен арест на младежа.

Междувременно джипът "Волво", който беше на полицейския паркинг в село Царев брод, където се съхраняват колите, с които са извършени тежки престъпления, пламна и изгоря напълно.

Малко по-рано днес граждани се събраха на митинг пред Съдебната палата в Шумен в подкрепа на загиналата Светомира. Издигнати бяха транспаранти с надписи "Да спрем войната на пътя" и "Справедлив съдебен процес за Свети", добавя БТА.

"Искаме да покажем вдъхновението, което видяхме на предното мирно шествие, отзивчивостта на хората, тяхната съпричастност. Поканил съм гости, от които хората да чуят кое е това, което ще бъде като промяна в този град, какви са индикациите за това. Надявам се хората да успеят малко да повярват във всяка една институция, че наистина прави всичко възможно, за да се чувстваме като граждани на Шумен по-спокойни и всяка сутрин да се събуждаме с настроение", каза пред журналисти бащата на загиналото момиче Анатоли Накев.

В отговор на журналистически въпрос "Защо дойде време за протест, а не поредно мирно шествие?", той каза : "Защото забавата на действията на определени институции ни накара отново да се събудим и да призовем всички онези хора, които имат желание за промяна - да бъде постигната. Въпросът е не кога, не как, а това да стане днес и сега".

По никакъв начин не искам това, че сме се събрали пред Съдебната палата да е претекст, че аз не съм съгласен с работата на прокуратура, на съдебна палата. Напротив, аз я подкрепям. Аз имам доверие и в прокуратурата, и в съдебната система.

"Скъпи господа и дами, които работите в тези институции, покажете на хората, че след като аз като баща на Светомира, която я няма и съм ви гласувал доверие, направете така, че да го оправдаете и да покажете наистина на хората, че доверието, което ви се дава, може да бъде гласувано всеки божи ден от всеки един гражданин, не само на Шумен", каза още бащата на загиналото 22-годишно момиче.