18-годишният Жечко Кюркчиев от Шумен призна вината си за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира Накева. Пред съда той заяви, че съжалява, че не иска да излиза от дома си и че не желае повече да се качва на автомобил.

След разпоредителното заседание делото продължи по съкратено съдебно следствие, което автоматично намалява присъдата му с 1/3.

Катастрофата стана около 21:20 часа на 28 септември миналата година на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики". Колата, шофирана от Светомира, бе блъсната и преобърната от джип, управляван от 18-годишния ученик. 22-годишната студентка издъхна от тежките си травми, а нейната спътничка бе настанена за лечение в местната болница. 

Пред съда Кюркчиев описа как е станала катастрофата. Последно е видял, че управлява колата с 88 км/ч. След това забелязал, че колата на Светомира навлиза в кръстовището. Помислил, че може да завие наляво, за да избегне удара, предаде БНР.

Адвокатът на Кюркчиев поиска да се направи съдебна психолого-психична експертиза, с която да се установи състоянието на подсъдимия след катастрофата, а защитата на пострадалото семейство пожела да бъдат разпитани двама свидетели, за да се докаже, че и след катастрофата Жечко Кюркчиев продължава да управлява автомобил.  Според обвинението Жечко е карал със 103 км/ч по булеварда, когато е навлязал в кръстовището е и помел колата на младото момиче.

"Изправени сме пред едно дело, което показва една огромна трагедия за три семейства. Нашата цел не е нито да шиканираме процеса, нито да събираме доказателства, които биха оневинили доверителя ми", каза Ивайло Йорданов, защитник на подсъдимия.

"Имаме интерес да се разкрие истината. Виждате той (Кюркчиев - б.а.) колко тежко преживява цялата тази ситуация. Трагедията е за всички. Момчето е съсипано, за съжаление и едно младо момиче е пострадало, а едно младо момиче е загинало", каза Йорданов.

Съдия Димчо Луков насрочи следващото заседание по делото за 15 юни. Тогава ще трябва да бъде представена психиатричната и психологическа експертиза на подсъдимия, изготвена от вещи лица от списъка на Окръжния съд във Варна, както и да бъдат разпитани двамата свидетели по искането на адвокат Борислав Борисов, който представлява конституираните като частни обвинители роднини на загиналата при катастрофата Станчева. Според юриста ще се свидетелства за това, че Кюркчиев е забелязван да шофира след пътнотранспортното произшествие на 28 септември м.г.

Искаме ефективна присъда, каза адвокатът и на пострадалата при катастрофа

В съдебната зала днес присъства и адвокат Николай Димитров, чиято кантора представлява конституираната като частен обвинител млада жена, на която бе причинена средна телесна повреда при катастрофата.

"С екипа ми сме тук, по заръка на моята доверителка, която иска ефективна присъда", каза адвокатът пред БТА.

Според адвокат Димитров, "този човек следва да получи ефективна присъда, тъй като присъдите, които биват отлагани и биват условни са една от причините да има толкова много пътни произшествия, причинени от млади шофьори, в градска среда". Вече живеем в агресивна среда, клиентката ми е дала мандат и аз, и екипът ми ще си тръгнем от този процес, само след като получим ефективна присъда. Това ще бъде нашето удовлетворение", каза Димитров.

Той припомни, че според процедурата за съкратеното съдебно следствие, по което ще се гледа делото, присъдата се редуцира с една трета. "Съдебният състав обаче преспокойно може да даде ефективна присъда, в какъвто и да е размер", коментира Димитров.

"Не може да има толкова много случайности в едно разследване. Първо излязоха наркотици (обвиняемият е шофирал след употреба на наркотици след тест - б.а.), а после автомобилът му се самозапали (на охраняем паркинг на МВР - б.а.). Не може да има толкова много случайности. Извън това, на общо основание, искаме ефективна присъда, дори и след признаване на вината. Това е нашата задача и цел, която ще ни удовлетвори в този процес", заяви Димитров.

Той допълни, че след пътно произшествие от 28 септември 2022 г. имало данни "обвиняемият да продължава да шофира с автомобила на майка си и затова искаме разпит на свидетели".

По-рано искане да бъдат разпитани двама свидетели, в режим на довеждане, които са виждали Кюркчиев да шофира след катастрофата м.г. поиска Борислав Борисов - адвокат на роднините на Светомира Станчева, които също са конституирани като частни обвинители.