Прокуратурата съобщи, че ще прилага безкомпромисно закона при всеки опит за радикални действия и призиви за насилие. Обвинението е против провеждането на шествия и митинги в защита на "Хамас" и предупреди, че ще се търси наказателна отговорност от всеки, който използва езика на омразата. 

От обвинението, заявяват, че са зачестили случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям. Поводът за изявлението е очевидно разделението в обществото в защита на крайни позиции по повод войната Израел-Хамас след атаките на терористите над мирни жители, провокирали и ответни удари в ивицата Газа

Прокуратурата на Република България заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите.

В тази връзка следва да напомним, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност съгласно разпоредбите на чл.164, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и на чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война). В тази връзка при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер, прокуратурата ще прилага закона с цялата му строгост, заявяват от Прокуратурата.

Органите на местната власт съвместно с МВР съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления.

Столичната община забранява шествие, организирано от Комитета за защита на Йерусалим, съобщиха за БТА от общината. 

Столична община е уведомена за планирано шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим за 13.10.2023 г. от 16:00 до 18"30 ч. със сборен пункт пред сградата на НДК и по маршрут по бул. Витоша, бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на Президентството.

Въз основа на становища на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), кметът на Столична община е издала заповед за забрана на шествието на основание Закона за събранията, митингите и манифестациите, посочват от общината.

От СДВР заявиха за БТА, че имат информация, че се организира подобно събитие и ще отговарят за охраната на обществения ред.

Днес унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария няма да позволи провеждането на шествия в подкрепа на "терористични организации", съобщи Ройтерс.

"Шокиращо е, че в цяла Европа се провеждат митинги в подкрепа на терористите", каза Орбан пред общественото радио, визирайки обществените прояви, последвали извършеното през уикенда нападение на "Хамас" срещу Израел.

"Имаше опити за това дори в Унгария. Но ние няма да позволим провеждането на митинги за съчувствие в подкрепа на терористични организации, тъй като това би довело до терористична заплаха за унгарските граждани", подчерта премиерът. Той добави, че всички унгарски граждани трябва да се чувстват в безопасност, независимо от тяхната вяра или произход.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен разпореди вчера забрана за "пропалестинските демонстрации, тъй като има вероятност те да предизвикат нарушения на обществения ред" и да последват арести, предаде Франс прес.

В Берлин също има забраната за провеждане на пропалестински демонстрации.

Полицията се намеси няколко пъти, за да предотврати по-големи събирания, и съобщи, че е имало няколко сблъсъка.