Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата и уточниха датата на отказа - 11 април 2019 г.

Прокуратурата започна проверката заради сигнал от БСП, след като през февруари депутатът Елена Йончева представи документи и записи, които според нея доказват, че министър Банов е съдействал за опрощаване на поне 700 000 лева неустойка на фирмата-строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа. В прикачен към сигнала аудиозапис се твърди, че участва Боил Банов, давайки указания за фалшифициране на документи.

Проверката не е установила нарушения нито от страна на Банов, нито от страна на неговия заместник, нито пък набавяне на имотна облага. "Категорично не се установи каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица", показала проверката.

За представения запис държавното обвинение констатира следното: "представеният запис е N-ти брой презапис, без да е представен оригиналният", което е "непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработки". Нито пък е възможно да се определят обстоятелствата по изготвянето на записа, изтъква прокуратурата. По тези причини не може да се изключи възможността записът да е бил обект на манипулации преди или след презаписа му от диска, получен в пощенската кутия на Елена Йончева, отбелязват от държавното обвинение. 

Според прокуратурата министърът и заместникът му са спазили закона и освен това са осъществили необходимия контрол при изпълнението на строително-монтажни работи при Ларгото.

Проверката е установила още, че няма нарушения и в отчетността за изразходваните суми. Не са установени и актове, засягащи строителството по проекта, в които да има неверни данни.

Разследващите са стигнали до извода, че няма забава при изпълнението на проекта, която да е причина за искане на неустойка.

 Прокуратурата прилага постановлението, с което мотивира решението си