Министърът на културата Боил Банов обяви днес на извънреден брифинг, че ще даде на прокуратурата всички материали, свързани с делото за ремонта на Ларгото с цел пълно разнищване на случая.

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради пропуснатия срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото.

Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хиляди лева, каза по-рано пред журналисти депутатът от "БСП за България" Александър Симов.

Считам, че тези действия не са случайни и са с цел уронване на престижа на Министерство на културата и лично на моя престиж, коментира Банов. Той допълни, че до момента, според вътрешно разследване на Министерство на културата, двама души от правния отдел на министерството са замесени в случая. Става въпрос за много опитни служители с дългогодишен стаж, над 10 години, каза Банов.

"На 12 февруари, 10-ина дни след атаката към мен, в Министерство на културата на втора инстанция постъпва определение на съда, че губим делото срещу консорциума строител на Ларгото. Срокът за обжалване на документите е 12 март. До преди няколко дни това, което знаехме аз и което ми казва главният секретар е, че чакаме насрочване на дело за трети етап във ВКС. Не ни е било съобщено, че има друго развитие по делото освен това", обясни Банов.

Преди няколко дни разбрах, че истината е съвсем друга. Служителят, оторизиран от правна дирекция да води делото, е внесъл жалбата на 13-и, вместо на 12-и март. След 10 дни съдът е върнал, че е изпуснат срока.

От 12 март без правна дирекция да уведомят нито мен, нито главния секретар, оторизираният служител е внесъл жалене на това решение. По това, което виждам манипулативно се опитва да обясни, че документите са пуснати по пощата на 12-и. И сега по този казус преди дни е решил съдът, продължи той. Обясни, че тези неща не минавали през него, а се движели от правния отдел и той затова не знаел. Затова и според него намесването на името му в различни сценарии не било редно.

Аз лично смятам, че този акт е продължение по повод това, което се случи от сигналите на Елена Йончева. Ако открием, че служители, различни от тези, които са положили подписите си на документите, са участвали в това, ще си носят отговорността. Аз лично ще предам документите от нашето разследване в прокуратурата, каза министърът.

Тези действия не са случайни. Служителите, които стоят зад този акт, не са от 1-2 г. Те работят тук от повече от 10 г. Такава грешка е невъзможна, особено в онзи момент, категоричен бе той. И подчерта, че това няма как да се е случило със знанието му, най-малкото защото прокуратурата го разследва по случая.

Явно целият сценарии бе да ми се вземе главата много по-рано, но моята е здрава карловска глава и не пада лесно. Информирал съм премиера и той ми каза да кажа на хората какво се е случило, за да знаят. „

На призива на БСП за оставка министърът отговори, че дори не вижда причина за тази оставка. Ако съм за оставка, сам ще си тръгна, добави той.