Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление, а народният представител Елена Йончева не е обжалвала постановлението, което е от дата 11 април 2019 г. Това съобщиха от държавното обвинение по повод изявления на Йончева, след като не бе образувано досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата.

От прокуратурата допълват, че предвид засиления обществен интерес, с разрешение на наблюдаващия прокурор и след заличаване на личните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура е публикувал пълния текст на постановлението, а преписи от него са изпратени до Елена Йончева, Корнелия Нинова и до Григор Здравков, като представител на НПО „Българска легия Антимафия“.

"На 22.04.2019 г., на брифинг в централата на БСП, г-жа Йончева е заявила, че ще представи на прокуратурата оригиналния запис от разговор с участието на Боил Банов, показала е мобилен телефон, с твърдение, че с него е направен този запис, както и разпечатка на същия. Заявила е, че „този път спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от разследване на случая“. Следват още публични изявления на Елена Йончева – че това се прави, защото „ не искаме и този запис да изчезне“, пишат от държавното обвинение и уточняват, че Елена Йончева не е обжалвала постановлението за отказ. 

Жалби срещу него са подадени на 21 април от Григор Здравков – „Българска легия Антимафия“ и четири дни по-късно от лидера на БСП Корнелия Нинова. 

"Към тази жалба (на Нинова - бел.ред) е приложен и запечатан плик, с посочване на съдържанието – мобилен телефон и разпечатка на запис от него, ведно с констативен протокол от нотариус за идентичност между съдържанието на записа в телефона и разпечатката на хартия. До настоящия момент, в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения (включително и народният представител Елена Йончева, като подател на сигнала) не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон", заявяват от прокуратурата.

В обясненията си Йончева твърди, че на 11 април е намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание диск с неизвестен подател. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания разговор предоставила на Специализираната прокуратура.

На 30 април Апелативната специализирана прокуратура е изискала преписката от Специализираната прокуратура, за да осъществи инстанционен контрол върху постановения прокурорски акт от 11 април  по повод подадените жалби от Григор Здравков и БСП.