Безспорно ми се заяви, че Бойко Борисов е натиснал копчето за моето отстраняване. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на подновеното заседание на ВСС.

Ако има сили на мрака, работа на ВСС е да им противостои и да ги отстранява, каза в началото на заседанието на ВСС министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той посочи, че каквото зависи от него, ще го прави, за да няма съмнение в този висш конституционен орган.

По време на дебатите за предсрочното му освобождаване главният прокурор Иван Гешев заяви, че трябва етимолог да каже дали е обида изразът "политически боклук".

Обществото трябва да е наясно, че държа да се установи обективната истина, посочи Гешев, цитиран от БТА.

Главният прокурор и адвокатите му поискаха две експертизи - социологическо проучване дали има промяна в доверието към прокуратурата след 15 май и етимологичен анализ на словосъчетанието "политически боклук". 

С аргументите, че има всякакви речници - тълковен, етимологичен, синонимен и т.н., както и че магистратите нямат необходимост от конкретното социологическо проучване, искането за двете експертизи беше отхвърлено с мнозинство.

След това започна изслушването на заместник-главния прокурор Даниела Машева за  събития, случили се преди пресконференцията на оперативка при главния прокурор. По думите ѝ той е получил писмо, в което по нейна преценка е имало заплашителен текст.

Снимка: БТА

Машева разказа, че на 14 май вечерта в общ чат с други ръководители в прокуратурата получили съобщение за оперативка при главния прокурор. Всички бяхме изненадани и притеснени, посочи още тя.

След това началникът на кабинета на Гешев Габриела Ненкова се обадила по телефона, за да каже на всички да дойдат се сбогуват с Гешев.

Когато влязла в кабинета на Гешев, той бил с необичайно изражение.

"Никога не съм го виждала да изглежда така, аз мога да преценя по изображението му", отбеляза тя пред ВСС и добави, че подозирала, че може да си подаде оставката.

Тя допълни, че Гешев се е здрависал с всеки и попитал как се чувстват. След това той поискал да бъде донесен телефон и да бъде пуснат запис.

На срещата присъствал и друг заместник на Гешев - Борислав Сарафов. При пускането на записа той видимо промени изражението си, каза, че не желае да участва в това, че е недопустимо да бъдат записвани колеги и напусна кабинета, разказа Машева, цитирана от БТА.

След като изслушахме записа, Гешев каза, че всеки може да си тръгне като Сарафов или да остане с него и да отиде на пресконференцията. На тази оперативка не съм чула да се казва за наличие на 150 записа, посочи още Даниела Машева.

Тя отбеляза, че на излизане от кабинета си Гешев е взел оставката си и казал, че няма да я подаде. Според нея половин-един час след брифинга Гешев е възвърнал обичайното си изражение.

След брифинга Машева е видяла и заплашителното писмо до Гешев.

Снимка: БТА

Попитан за посещението в САЩ през май, Гешев обясни, че е бил поканен от еврейско-американски организации, като срещата се е състояла в Ню Йорк и е била по линия на речта против омразата, антисемитизма. След това във Вашингтон е имал среща с конгресмени и с техни представители.

"Не съм се готвил предварително за пресконференцията, единственият път, когато съм се готвил, беше за интервюто ми с госпожа Цънцарова. Всички останали - брифинги, пресконференции, е било, както съм го почувствал", коментира още Гешев и обяви, че му предстои да пътува за комисията LIBE в Страсбург, което налага да напусне заседанието. 

Кадровиците го обвиниха, че умишлено бави процедурата, и го попитаха дали не е възможно да смени полета си, или да изпрати свой заместник.

"Не съм се родил главен прокурор, няма и да умра главен прокурор. Тази процедура не ме притеснява. Въпросът е принципен и кой ще е наред след това. Защото всички знаят какво се случва, една голяма част от българските граждани го разбират. Тук е заложена независимостта на съдебната власт, не моята. В този момент ме интересуват колегите ми, а не нещо друго. Ние сме тук, за да правим правилните избори", отговори обвинител номер едно, заявявайки, че иска лично да присъства в Страсбург, както и не може да сменя полети два часа преди да лети. Малко след това Гешев си тръгна, а заедно с него тръгна и адвокатът му.

Огнян Дамянов заяви, че това е шиканиране и трябва заседанието да продължи.

Цветинка Пашкунова посочи, че трябва да се даде право на Гешев да присъства, защото иначе това може да е повод да се смята, че процедурата е опорочена.

След дебати дали заседанието да продължи, последвани от кратка почивка, членовете на ВСС решиха процедурата по отстраняването на главния прокурор да продължи. "За" гласуваха 13 магистрати, а "против" - 7.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължава прекъснатото в четвъртък заседание, посветено на предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците в съдебната система заседаваха близо 14 часа миналия път, но без да вземат решение. Тогава бяха изслушани, като свидетели, директорът на националното следствие Борислав Сарафов, неговият заместник Ясен Тодоров и служителка от протокола на главния прокурор.

Първоначално беше прекратена процедурата по освобождаването на Иван Гешев от поста, след като шестимата прокурори, които го поискаха, оттеглиха предложението. Става дума за обвиненията, че главният прокурор се е намесил при разследването на взрива срещу него, като е допуснал присъствието на израелски експерт на местопроизшествието.

Започна обаче процедурата по отстраняването му преди края на мандата по второто предложение на прокурорската колегия - вече заради използвания от Гешев израз "политически боклук" по време на първата пресконференция след атентата срещу него. Според съдебните кадровици метафората уронва престижа на съдебната власт.

Междувременно обвинител №1 се отказа от планираното за петък обръщение по БНТ и в писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков поиска изслушване при закрити врата в парламента. Решението дали да го допусне ще вземе парламентарният председател.

"Силите на мрака", както аз ги наричам, имат за своя основна цел - чрез финансовите и икономически ресурси, които откраднаха в годините на прехода, и с подкрепата на външни фактори да ни държат в подчинение, да ни разколебават в демократичния избор.

По думите му, на първо място тези сили се целят в съдебната система и искат да я овладеят. Ако това стане факт, постигат всичко - казва Гешев и допълва:

"Но аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му." За утре пък е предвидено изслушването на Иван Гешев в Европейския парламент по разследването "Барселонагейт".

За да бъде предсрочно отстранен главният прокурор, не е достатъчно само ВСС да гласува за това, а трябва президентът да издаде и подпише указ за отстраняването му и то влиза в сила едва тогава.