Разглежданата във Висшия съдебен съвет процедура по предложението за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев отекна в кулоарите на парламента. Най-силен отзвук имаха оттеглянето на предложението от 12 май (за нарушение на служебните задължения покрай разследването на взрива) и обявеното за днес обръщение на обвинител №1 към нацията. Депутатът от ДПС Делян Пеевски нарече случилото се "лакърдия", от ИТН го определиха като "битка на влияние в съдебната власт", а от "Възраждане" видяха във ВСС "хора, които са копчета". От ГЕРБ-СДС са категорични, че Висшият съдебен съвет взема сам решенията си, докато за ПП-ДБ това е знак за нуждата от правосъдна реформа.

Вчера Пленумът на ВСС прекъсна заседанието си по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и то ще продължи на 12 юни сутринта. Кадровиците заседаваха повече от 13 часа, като изненадващо бе оттеглено първото предложение за отстраняване на обвинител №1, а в това някои кадровици видяха натиск.

В крайна сметка остана предложението, което бе направено заради уронване престижа на съдебната власт с изказването на Гешев за "политически боклук". За емоционалното му състояние бяха изслушани заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и служителят от пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева. 

Депутатът от Движението за права и свободи Делян Пеевски, който преди дни след скандали в парламента бе избран за член на комисията по конституционните въпроси, бе лаконичен в отговор на журналистически въпрос за случващото се във ВСС. Коментарът му бе, че това е "лакърдия".

Рая Назарян, ГЕРБ-СДС

Снимка: Булфото

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС подчерта, че Висшият съдебен съвет (ВСС), част от съдебната власт, взема сам решенията си. "Нашата инициатива се концентрира и приключва с приемането на законите. Оттам нататък как, при какви условия, правила ще взема решенията си ВСС, е изцяло в техните правомощия и не зависи от нас", посочи тя. "Ние вмешателство не упражняваме спрямо този независим орган. Щом имат нужда от дебат, е изцяло в техните правомощия да го правят", изтъкна Назарян. 

Оттеглянето на първото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор пък лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира така: "Тъжното е, когато виждаме, че във Висшия съдебен съвет има хора, които всъщност са копчета и като им натиснеш копчето - работят, като им натиснеш копчето - спират да работят. Заради това днес казах, че е изключително унизително, когато законите се променят заради определени хора и заради определени моментни състояния на силите", обясни той. 

Костадин Костадинов, "Възраждане"

Снимка: БТА

По думите му определено е ясно, че статуквото, което иска да премахне главния прокурор, се е разцепило на две. Тоест, това статукво, което преди го подкрепяше, се разцепи на две, и сега едната част от него има 13 гласа, добави Костадинов. Според него, ако имаха 12 гласа, предложението щеше да бъде да направят бройката, за да може да се премахне главният прокурор -12, ако имаха десет - щяха да са десет. Това е унизително и мисля, че всеки един нормален човек го вижда, коментира лидерът на "Възраждане".

"Предстои да видим какво ще каже довечера главният прокурор, но каквото и да каже, той трябва да е в историята рано или късно", коментира пред журналисти в парламента и Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Ние като вас в момента сме зрители на това, което се случва като битка на влияние в съдебната власт", отбеляза той. По думите му като български граждани отдавна всички искаме оставката на главния прокурор и той трябва да я подаде. 

От друга страна, ние не можем да се месим в тази война в съдебната власт и ще видим какъв ще е резултатът, каза още Балабанов. Той добави, че има поискани имунитети от страна на прокуратурата в Народното събрание. По думите му всички български граждани са разбрали какъв е Бойко Борисов и са протестирали срещу него. Логично е той да си подаде имунитета, смята Балабанов. Знаем какъв документален измамник е Кирил Петков, защото това беше доказано отдавна по отношение на двойното му гражданство, добави депутатът. Според Балабанов всички тези поискани имунитети трябва да се случат в този парламент. 

Станислав Балабанов, ИТН

Снимка: БТА

По думите му какъв ще бъде крайният ефект от всичко това предстои да разберем, но е логично те като политически представени партии да търсят пътя наистина да реформират тази система, за да не допускат тези игри на влияние повече и това сливане на изпълнителна, законодателна и съдебна власт в едно. "Така че предстои да видим като зрители какво ще каже довечера главният прокурор, но каквото и да каже, той трябва да е в историята рано или късно", коментира Балабанов. 

Развитието на процедурата по искането за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор показва във всеки изминат час колко належаща е дълбока съдебна реформа в България, коментира пред журналисти в парламента Надежда Йорданова от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Това, което се развива пред очите ни, за пореден път показва, че институцията на главния прокурор в България не е адекватна на това, от което има нужда обществото, защото главният прокурор явно се занимава с всичко друго, но не и да организира работата на прокуратурата за това да има обективно, пълно, всестранно разследване на всяко едно престъпление, особено пък на тези от висок обществен интерес, смята тя. По думите ѝ това, което сме наблюдавали вчера, е имало много малко общо с правото.

Надежда Йорданова, ПП-ДБ

Снимка: Булфото

Според мен дългото развитие на производството не е изненада, посочи Йорданова в отговор на въпрос, и призова да не предполагаме въз основа на това какъв ще е резултатът. Изненада беше промяната на позицията на част от членовете на ВСС спрямо позициите от миналата година в аналогично подобно производство, отбеляза депутатът.

Йорданова отбеляза, че времето ще покаже на какво се е дължала тази промяна в позициите. Иска ми се да вярвам, че това са професионални причини, а не промяна в конюнктурата в политическия пейзаж в България, коментира тя.

Попитана за предстоящото изявление на Иван Гешев довечера, Йорданова обясни, че за първи път в българската история ще имаме подобно обръщение от главния прокурор. Тя отбеляза, че нито председателят на Върховния касационен съд, нито на Върховния административен съд, нито на Конституционния съд са се възползвали от това правомощие. Нека да припомним, че главният прокурор персонализира в себе си, това казва Конституционният съд, крайната отговорност за законосъобразните действия на всички прокурори в България при упражняване на техните правомощия, каза още Йорданова. Тя коментира, че очаква в това обръщение главният прокурор да изпълни именно тази функции, а не да занимава цялото общество със своето емоционално състояние.

Корнелия Нинова, БСП

Снимка: БТА

"Ще изслушаме довечера какво има да казва главният прокурор и след това вероятно пак ще се видим с вас, за да го коментираме", каза пред журналисти председателят на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова. 

Попитана за случилото се вчера във ВСС, тя използва думата "прецедент", тъй като никога не е имало такова заседание - 14 часа. За съдържанието на разговора обаче предпочете да замълчи. "Доста от вас са го описали много красноречиво този разговор от професионална гледна точка", посочи Нинова. 

На въпрос за оттеглянето на първото предложение Нинова отговори, че това непостоянство показва липса на самостоятелно мислене и решение. 

По думите ѝ "същите шест човека преди време бранеха Гешев, тези шест внесоха искане за отстраняването му и същите шест в самото заседание си го оттеглят с някакви мотиви". Най-малкото, понеже не познаваме детайлите, това говори за липса на последователност, липса на собствено мнение и за използване на процедурата според ситуацията "ад хок", коментира Нинова.