Европейската асоциация на съдиите (EAС) призовава българските власти да обмислят внасянето на промени по отношение състава и конституирането на Висшия съдебен съвет, "за да го приведат в съответствие с европейските стандарти". Това се посочва в изявление на асоциацията, разпространено от Съюза на съдиите в България.

От ЕАС допълват, че европейските стандарти имат за цел да гарантират, че решенията относно кариерите на съдиите се вземат от независим орган, в който мнозинството (или поне половината) членове са съдии, пряко избрани от техните колеги.

Също така се препоръчва да се въведе избирателна система за избор на членове на Висшия съдебен съвет, която следва демократичните правила на изборите и осигурява гаранции за тяхното прилагане по прозрачен начин.

"Без доверие в избора на членовете на Висшия съдебен съвет, доверието в Съвета и в съдебната власт като цяло, ще бъдат застрашени", посочват от ЕАС.

На срещата си в Атина на 2 юни 2023 г. Европейската асоциация на съдиите (EAС) беше информирана, че решения от изключително значение за съдебните назначения и кариерата на съдиите, попадащи в юрисдикцията на Висшия съдебен съвет, се вземат при малцинство на съдиите, пряко избрани от съдии, се посочва в съобщението.

Предупреждението в позицията на Европейската асоциация на съдиите идва на фона на направените промени в съдебния закон и на фона на процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, готвените изменения на Конституцията, които вече дискутират основно от ПП-ДБ и ДПС. Те предвиждат премахване на фигурата на главния прокурор и разделяне на ВСС на два съвета - на съдиите и прокурорите.