Полицаят, прострелял 19-годишен младеж в Плевен, е използвал лично оръжие. Очаква се в рамките на днешния ден той да бъде привлечен и в качеството си на обвиняем със съответната квалификация. Това стана известно днес на пресконференция в Окръжна прокуратура в Плевен, в която участваха окръжният прокурор Владимир Николов, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков и директорът на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен старши комисар Живко Ламбов.

Инцидентът е от нощта на 5 срещу 6 юни в района на булевардите "Христо Ботев" и "Русе" в близост до Медицинския университет, пропомня БТА.

В инцидента са участвали два автомобила. В единия са били четирима полицейски служители на ОД на МВР в Плевен, а в другия петима младежи. Към настоящия момент са разпитани всички участници в случката, с изключение на пострадалия младеж, който е претърпял операция.

Младежите и произвелият изстрел полицай са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни, каза прокурор Николов. По случая ще бъде назначена балистична експертиза, която ще се извърши в София, за да се избегнат всякакви съмнения за безпристрастност. Ще бъдат извършени още съдебно-медицинска и видео-техническа експертизи на база на иззетите видеозаписи от камерите по маршрута на автомобилите.

Прокурор Николов обясни, че има разминаване във версиите на двете групи, участници в инцидента. Това, което е безспорно установено е, че двата автомобила са спрели, след което автомобилът с младежите е потеглил от съответното място. Тогава един от полицейските служители е произвел изстрели, като вторият изстрел е попаднал в задната част на движещия се автомобил и през багажника и седалката е нанесъл нараняване в областта на гърба към кръста на пострадалия младеж. Към момента няма опасност за живота му, състоянието му е стабилно, допълни прокурор Николов.

На база на събрания към момента доказателствен материал, становището на наблюдаващия прокурор и на разследващия екип е, че полицейският служител ще бъде привлечен като обвиняем със съответна квалификация. Това действие ще се развие в рамките на днешния ден, каза още окръжният прокурор на Плевен.

Директорът на ОД на МВР в Плевен обясни, че служителят на МВР не е задържан за 24 часа с полицейска мярка, защото през цялото време е оказвал съдействие по разследването, лично е предал оръжието, с което е стрелял. Спрямо него се извършва дисциплинарна проверка и е временно отстранен от длъжност.

Главен комисар Атанас Илков подчерта, че такива действия, които почиват на непрофесионалния подход, не са прецизирани и се превишават полицейските правомощия, застрашава се животът на гражданите, а и на някои от служителите, които са били в служебния автомобил, не се толерират от политическото и професионалното ръководство на МВР. Според него полицейският служител може да носи лично оръжие, но в случая не би следвало да го използва, т.е. той няма право и не би следвало да изпълнява служебните си задължения с личното си оръжие.

Старши комисар Ламбов уточни, че полицейските служители са изпълнявали оперативна задача и са се движили към дирекцията на полицията.

Две са версиите по отношение и на това дали полицейските служители са се легитимирали, което тепърва ще бъде изяснено, уточни прокурор Николов. Той каза още, че като веществено доказателство към делото е приобщен автомобилът, в който са се возили младежите.

Към момента досъдебното производство се води в Районна прокуратура в Плевен за нанесена телесна повреда, евентуално става въпрос за средна телесна повреда. Законът в този случаи предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 10 години, ако квалификацията остане такава, допълни окръжният прокурор Николов.

На пресконференцията стана известно още, че стрелялият по младежа полицай е с 20 години стаж в системата на МВР и е награждаван многократно.

Случаят коментира и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той определи действията на полицаите като некомпетентни, непрофесионални и неадекватни. Всички знаем, че в МВР има правила, при които полицейски служител има право да използва оръжие. Всичко, което твърдят пострадалите и служителите ще бъде проверено. С родините на пострадалото момче говорихме и ги уверих, че не толерираме поведението на тези служители, каза още Стоянов.