19-годишният младеж, който беше прострелян от полицай след неподчинение на сигнал за проверка в Плевен, е опериран и добро състояние. Той е настанен за лечение в болница, а служителят на реда временно бе отстранен от длъжност.

Тази сутрин пред болницата в Плевен на протест се събраха момчетата, които са били в колата. Тук дойдоха и техни приятели и семействата им.

"Оперираното момче, благодарение на тях и на колегите, тъй като аз съм лекар, е в добро здравословно състояние след тежка 4-часова животоспасяваща операция. Самите момчета са го докарали тук и след това лекарите са положили усилия да бъде в добро състояние в момента", обясни пред БНТ Деян Георгиев, баща на едно от момчетата.

Синът му е бил до простреляния младеж, цялата му тениска е била в кръв, която е дадена в следствието за експертиза.

"В деня, в който се е случил инцидента, брат ми се е прибирал от изпит в София. Събира се с приятелите си, защото не са се виждали от много време да прекарат малко време заедно, да направят организация за морето", каза Дико Диков, брат на простреляното момче. 

"Всичко започна, когато навлизахме в Плевен и застигаме бял Ситроен, който си личеше, че не се движи адекватно по пътя. Настъпваше маркировки, криволичеше. На влизане в града се движеше бавно, при което аз се опитвах да го заобиколя, да си го изпреваря. Той подава газ и по всякакъв начин не ми позволява да бъде изпреварен. Примирявам се и продължавам да карам след него. Престроявам се в лява лента на кръстовище, при което той ме засича, подавам звуков сигнал и заставам до него. Той сваля прозореца и пита: "Някакъв проблем ли има, момчета?". И аз казвам: "Какъв проблем - ти ме засичаш!". Посочвайки банкета, той казва да отбия в дясно и да се разберем", разказа Юли Юлиев, шофьорът на колата.

Той потвърждава, че човекът и колата били цивилни. Не се легитимирал, не казал, че е от полицията, твърди студентът.

В ситроена са били няколко "едри, здрави мъже", описва ги той. Юли Юлиев е потеглил със своята кола, след което се е чул изстрел. Малко след това те са докарали пострадалия младеж в болницата и са видели, че е прострелян.

"Помислихме си, че са бандити и искат да ни направят нещо. Тръгнахме и се чу изстрел. Момчето до мен изстена от болка. Взеха ни проби за наркотици, отрицателни са", разказа пред Нова тв момче, което също пътувало в колата. 

"Бях в колата, когато се случи това нещо, когато ни казаха да отбием и шофьорът тръгна да отбива, аз се обърнах, за да видя как изглеждат хората и видях, че са доста едри мъже, при което се изплашихме всички и всички казахме да бягаме. В момента, в който избягахме се чу изстрела и видях момичето до мен как се превива, как не можеше да диша, просо гледката беше ужасна. Когато дойдохме тук, оставихме момчето в Спешното и не смеехме да отидем дори до нонстопа да си купим вода, защото ни беше страх и не знаехме какви хора са го извършили това нещо. Стояхме в болницата от 2:30 до 7:30 часа и когато дойдоха служители на "Криминална полиция", за да вземат данните ни и да ни потърсят за разпит, тогава човекът, който ни взе данните ни каза, че това реално е била полиция", разказва пред "Фокус" Антон Тодоров - едно от момчетата били в колата, по която стреля служител на "Криминална полиция". 

По-късно днес от полицията и прокуратурата ще дадат повече информация по случая.

Припомняме, че ситуацията се е разиграла около 02:30 часа в сряда срещу четвъртък нощ на булевард "Георги Кочев" в Плевен. Полицейските служители дали знак за спиране на лек автомобил "Фиат". Когато тръгнали към колата за проверка, водачът потеглил с висока скорост и избягал. Служител на МВР е произвел изстрели, в резултат на което един от пътниците на задната седалка е ранен. 

По случая са образувани вътрешна проверка и следствено дело. 

Разследването е започнало с оглед на местопроизшествието и се води от следовател, събрани са и доказателства. При огледа са намерени и иззети две гилзи и огнестрелното оръжие, направени са и обтривки на ръцете на полицейския служител. Разпитани са няколко свидетели, изискани са и записи от камери за видеонаблюдение в района, заснели инцидента.

По делото предстои да се назначат множество експертизи - балистична, съдебно-медицинска, видео техническа и други.