Районният съд в Стара Загора наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на двама украински граждани, обвинени, че са подпомогнали мигранти от Сирия и Ирак да преминат незаконно през страната.

Двадесетгодишните Марян Ризак и Руслан Вовчук бяха заловени на 25 ноември в старозагорското село Ракитница.

Около 11:00 часа в петъчния ден на 205-и километър на магистрала "Тракия", след получен сигнал, полицейски патрул започва да преследва товарен автомобил "Фолксваген" с полска регистрация, който не спрял на стоп палка и светлинен сигнал. Микробусът преминал на места с над 140 км/час през село Плодовитово, централната улица на Чирпан и се насочил към село Ракитница. На изхода на селото е навлязъл в зелена площ и е спрял.

Водачът и пътникът са започнали да бягат и след около 2 километъра преследване са задържани. Те са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци - 22 граждани на Република Сирия, от които 16 пълнолетни и 6 непълнолетни, както и един пълнолетен иракски гражданин, да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Двамата са безработни и са дошли на почивка в България.

Снимка: БТА

До момента са проведени редица действия по разследването, а именно оглед на местопроизшествие и на моторното превозно средство, което е иззето като веществено доказателство по делото. Всички сирийски и иракски граждани са разпитани като свидетели, а 7 от тях и пред съдия, събрани са писмени доказателства и др.

Украинските граждани са влезли в страната в 2:28 часа на 21 ноември тази година, след което са пребивавали няколко дни в София. От прокуратурата разполагат с данни, че този микробус през последните няколко месеца е влизал и излизал от страната през границите със Сърбия и Румъния няколко пъти.

Двамата обвиняеми имат служебно назначени защитници, които заявиха, че ще обжалват наложените мерки за неотклонение.