Софийският градски съд пусна от ареста олимпийския шампион по вдигане на тежести от Барселона 1992 и треньор на националния отбор Иван Иванов срещу парична гаранция от 5000 лева. Синът му, който носи неговите имена и е служител на Министерствота на младежта и спорта, остава обаче зад решетките.

Двамата бяха задържани в края на миналата седмица. Иванов-младши е обвинен за това, че в периода от края на месец ноември 2023 г. до 15 декември е поискал и приел подкуп в размер на 62 500 лева от президента на Федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид. Синът на треньора на националния отбор по вдигане на тежести е получил парите в брой на 15 декември, за да извърши действие по служба -гарантирал, че на спортната федерация ще бъдат отпуснати 1 200 000 лева за организацията на предстоящото Европейско първенство по щанги, на което България трябва да е домакин през следващата година.

Според прокуратурата престъплението е извършено в съучастие с Иван Иванов-старши, който е обвиняем за помагачество. 

Снимка: БТА

Градските магистрати споделиха доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен Иван Иванов-младши. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от прокуратурата.

По отношение на 52-годишния му баща, съдът прие доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за съпричастност към престъплението, за което е привлечен обвиняемият, но с оглед по-леката форма на съучастие, следва да бъде взета мярка за отклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.