Задържаният за подкуп Иван Иванов ще бъде уволнен от Министерството на спорта, съобщи в ефира на БНТ министър Димитър Илиев.

Драконовски мерки и промени в Министерството на младежта и спорта след корупционния скандал с експерта във ведомството възнамерява да предприеме министърът. Иванов ще бъде уволнен дисциплинарно, уточни Илиев.

"Бъдете сигурни, служителят, хванат с парите, ще бъде отстранен още утре. По закон, за да бъде уволнен дисциплинарно, трябва да има решение на съда или прокуратурата. Със сигурност този човек няма да се върне повече в ММС", коментира още той в ефира и на Нова телевизия.

"Оттук нататък ние ще направим промени, естествено, които да сведат до минимум, до нула, възможностите за такъв тип намеса. В крайна сметка Министерството на спорта е ресурсно министерство, и там, където има пари, винаги може да се намери някой, който да се изкуши и да посегне", коментира Илиев.

"Бях изненадан с новината на летището в Истанбул, когато се прибирахме от Азербайджан. Ние не толерираме корупцията, и ако някой си е позволил да се изкуши, тези неща вече няма да са възможни и ще се понесат последствия", каза министърът на спорта.

По думите му всеки, който работи в Министерството на младежта и спорта, трябва да пази доброто име на министерството. "Трябва да изчистим името на спорта, въвеждаме драконови мерки. Ще разпишем нови правила в договорите за финансиране за пълна прозрачност и отчетност за разходването на публичните средства. Все пак това са пари на данъкоплатците", добави министърът.

Той е поискал повече информация по случая от прокуратурата. Министърът уточни, че познава арестуваните от момента, когато е заел поста, а преди това не.

"Важно ми е да работя честно, прозрачно и открито, защитавайки обществения интерес, осигурявайки най-добрите условия за спортистите", каза още Димитър Илиев.

Иван Иванов - баща и син - са обвинени за искане и получаване на подкуп в съучастие, като Иван Иванов - старши, е помагач на сина си. Иванов - младши е главен експерт в спортното ведомство, а баща му - старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести.

Според източници на БНТ Иванови са поискали 62 500 лева от президента на Федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид. Двамата вече са с повдигнати обвинения от прокуратурата.