"Аз съм от хората, които са подкрепили Иван Гешев. През призмата на времето очевидно изборът е бил грешен - моят и на колегите, когато сме го избрали. През последния месец напрежението в съдебната система достигна нива, които не е познавала за последните 30 г." - това коментира пред bTV членът на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов. На вчерашното гласуване за предсрочно отстраняване на главния прокурор Дамянов гласува със "за". 

Той беше един от кадровиците, които се отказаха от първото си искане за предсрочното освобождаване на Иван Геешв, свързано със злоупотреба със служебно положение при участието на израелски експерт в разследването на взрива на 1 май. 

"Излязоха факти, които сочат, че тези действия не са опорочили следствените действия и нямат такова голямо внимание. По-честната позиция, която заехме, е да си признаем, че това искане може би нямаше да бъде основателно и прието от нашите колеги", обясни Огнян Дамянов. По думите му не се е чувал с главния прокурор по повод исканата му оставка (а и не били говорили от началото на май) и отрече някой да му се е обаждал, за да поиска отстраняването на Иван Гешев. 

Дамянов обаче поиска да бъдат изяснени неща, които може да бъдат "заметени под килима": 

"Когато започна процедурата, вносителите получихме призовки да се явяваме по преписки, свързани с нашето предложение. Двама колеги са ходили да ги питат как е станало и защо. Това не е редно и трябва да се изясни как е започнала тази проверка, от кого". 

Що се касае до предишните опити Гешев да бъде свален, Дамянов посочи, че според него в предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов през 2021 г. не е имало фактология (бел. ред.: предложението си той мотивира с уронване престижа на съдебната власт, за което имало аргументи в доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от над 100 страници).

Помолена да представи фактология, това не направила и следващата министърка - Надежда Йорданова (бел. ред. тя предостави за разглеждане от ВСС девет нови обстоятелства за отстраняването на Гешев, мотивирайки ги с поредицата на Антикорупционния фонд за "Осемте джуджета"; случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година; искането за снемане на имунитета на Елена Йончева; публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата; делото срещу Евгения и Николай Баневи; аферата "Жоси"; неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища; случаят "Гебрев" и изземването на автомобили за нуждите на разследването на катастрофи). 

Огнян Дамянов определя поведението на главния прокурор като силно разочароващо, а изваждането на стари дела в този момент като не добро решение.

"Създава усещане за нещо предварително решено и за липсата на справедлив процес, създава проблем с бъдещето на тези разследвания, тъй като поведение на г-н Гешев, искането на имунитети бързо не помага за разкриването на обективната истина, а цели нещо друго".

По думите на Дамянов обвинител №1 се готви да влиза в политиката. "През цялата процедура той непрекъснато се обръщаше към българските граждани, зовеше ги, представяше се като жертва", каза още членът на прокурорксата колегия на ВСС. 

И изтъкна, че все пак Гешев е направил и доста добри неща. "Особено впечатление ми направи борбата с битовата престъпност. Може да се гледа по един или друг начин, но мисля, че подкрепата на главния прокурор за прокурорите по места е много важна. Ние с него сме водили чисто колегиални разговори, посочвал съм неща, които не одобрявам или не харесвам, за съжаление не видях промяна", каза още Дамянов.