Специализирана прокуратура разпространи нови снимки от чатовете на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков при продължаващия анализ на заключенията от компютърно-техническа експертиза на мобилен телефон, ползван от него.

Вижте всички скрийншотове от чата

Тези действия са част от досъдебно производство за престъпно сдружения за търговия с влияние, което изяснява отношенията на един от най-големите предприемачи у нас със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

От държавното обвинение съобщават, че са установени нови обстоятелства: На различни дати през м. април и м. май 2020 г. Бобоков обменя текстови съобщения с мъж, записан като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на България.

Снимка: Специализирана прокуратура

Ето и цялото официално съобщение на Специализираната прокуратура:

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията се стига до извода, че вероятно инициалите „Pepi- Ro“ се отнасят до лицето П.З.Н. (Петър Здравков Ненов - бел.ред), български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в затвора в София.

Ненов е бил администратор на фирма, занимаваща се с търговско посредничество. През 2011 година е обвинен от румънската прокуратура, че е ощетил румънския държавен бюджет с близо 8,4 милиона леи, или над 2 милиона евро, чрез укриване на данъци и такси.

На 07 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща на П.Б. снимка на писмо, адресирано до президент на Република България от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин П.З.Н.

Снимка: Специализирана прокуратура

На 16 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща на П.Б. информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, вкл. направени от него дарения. Няколко часа по-късно П.Б. препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“

Снимка: Специализирана прокуратура

На 28 април т.г. в 15.04 ч. „Pepi- Ro“ отправя до П.Б. следното запитване: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. В 16.34 ч. е регистриран разговор между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov“, след което в 16.36 ч. П.Б. изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“.

Снимка: Специализирана прокуратура

На 11 май 2020 г. “Pepi- Ro” изпраща на П.Б. снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти.

Снимка: Специализирана прокуратура

На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. П.Б. препраща снимката на „Prezident-Pl. Uzunov“. В 12.13 ч. П.Б. пише на „Pepi- Ro” съобщение със следното съдържание: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“

Снимка: Специализирана прокуратура

На 20 май 2020 г. „Pepi- Ro“ в съобщение до П.Б. отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“.

Снимка: Специализирана прокуратура

С оглед на гореизложеното Специализирана прокуратура изиска официална справка от началника на Софийския затвор, от която се установява, че Петър Ненов е задържан в България през ноември 2018 година във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. в следствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават.