24-и състав на Софийския градски съд публикува мотивите за присъдата на Викторио Александров, който уби приятелката си Дарина и едногодишната си дъщеричка Никол.

Младият мъж беше осъден за двойното убийство едва на 20 години затвор, въпреки че прокуратурата и близките на жертвите настояваха за най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Присъдата предизвика вълна от възмущение и над 5000 души се включиха в подписка, с която настояха той да получи заслужена присъда.

Съдия Иван Колев пише, че младият мъж, който през октомври 2018 г. застреля жената и бебето, е личност с "ресурс, който може да бъде добра изходна позиция за неговата корекция, поправяне и разгръщане в обществото", съобщи БНТ. Според магистратите прострелването в слепоочието на малката Никол не характеризирало Викторио като хладнокръвен убиец. Коев се мотивира още с това, че извършеното от не било изключително тежко престъпление, за да получи подсъдимият доживотен затвор. 

Съдебният състав (двама съдии и трима съдебни заседатели), който единодушно определи присъдата, се аргументира още с това, че не може да се твърди, че Викторио няма да се превъзпита до края на дните си. Затова и не бивало да се наказва с доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, които заместват смъртното наказание. Те приемат, че има много обстоятелства, които смекчават обществената опасност на Викторио, който има чисто съдебно минало и не бил личност с престъпни навици.

При определяне на наказанието съдът е взел предвид и психическото му здраве, самопризнанието и изказаното съжаление. Освен това негови приятели го описали като весел и комуникативен, затова не можело да се смята, че е деградирал.

"Разбираемо е общественото недоволство, но общественото мнение не може да взима превес", пише още съдията.

На 29 октомври 2018 година 26-годишният тогава Викторио Александров първо убива с два куршума в главата 23-годишната Дарина Министреска, която дни преди това е сложила край на връзката им заради системен тормоз, както твърди семейството й. След това мъжът взима дъщеричката си и обикаля с нея София повече от 8 часа. В късните вечерни часове, когато се укрива в пристройка край София, където полицията го открива, прострелва смъртоносно и невръстното дете.

След като чу присъдата му, майката на Дарина - Ваня Министерска, заяви:

"Институциите дадоха своя знак към обществото, че всеки може да убива собственото си дете и да лежи 12 години в затвора. Защото при полагане на труд и при евентуално завършване на едно висше образование, той ще лежи толкова".

Софийският градски съд постанови Викторио Александров да изплати и 400 000 лева кръвнина на родителите на младата жена.