България ще трябва да заплати на бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова 8000 евро по заведеното от нея дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Решението на съда бе оповестено днес и според него България е нарушила презумпцията за невинност и правото на защита на бившия социален министър, предаде БНР.

Преди около 10 години Емилия Масларова беше обвинена в длъжностно присвояване на повече от 11 млн. лв. (заедно с още петима души, единият бившият й заместник Димитър Димитров). Делото срещу ексминистъра започна през февруари 2010 г., като според обвинителния акт в периода 2007-2009 г. тя е присвоила държавни средства в размер на над 11 от 19 млн. лева за ремонта на социален дом в Стара Загора. Присвоената сума е в особено големи размери, тъй като надвишава повече от 45 000 пъти размера на минималната работна заплата за страната (към момента). Ремонтът често бе определян като "златен".

На първа инстанция Масларова и останалите бяха оправдани. Но Софийският апелативен съд отказа да потвърди присъдата и през март 2017 г. върна делото на прокуратурата за ново разследване с аргумента, че обвиненията са "алогични и абсурдни", съобщи тогава "Правен свят". Съдебният състав дори обяви, че срещу Масларова са събрани достатъчно доказателства и присъдата би била осъдителна, ако не бяха грешките на разследващите.