"Искам да поздравя Екатерина Захариева за новия избор. Надявам се с Христо Иванов заедно да продължат това, което правеше той, да има толерантност и разбиране и те го демонстрираха в парламента".

Това каза в Брюксел Бойко Борисов, след като по-рано въпреки нестабилната подкрепа неговата номинация за правосъден министър Екатерина Захариева беше избрана в парламента.

Премиерът уточни пред журналисти, че е гледал дебатите, защото техниката вече давала тези възможности, цитира го БТА.

Той заръча "да се захващат за работа" и подчерта, че след като вече са приети промени в Конституцията, сега трябва законите да бъдат съобразени с тях. По думите му процесуалните закони са изключително важни, защото промяната в Конституцията е рамката и това, което хората само чуват.

"Законът за съдебната власт и промените в процесуалните закони ще бъдат това, което хората ще разберат и усетят - по-бързо производство, по-качествено, по-голяма и бърза наказуемост на извършителите на престъпления. Хората реално това очакват от реформата", коментира още Борисов.

В отговор на въпрос, свързан с малкото случаи на осъдени у нас мащабни престъпници и представители на висшите властови равнища, премиерът каза, че това е нещо, които и той много трудно може да обясни. И даде конкретни примери:

"Видяхте в последните дни и г-жа Масларова, и г-н Бисеров получиха оправдателни присъди. Не правителството дава присъдите, не правителството внася доказателствата.

Затова всички говорим за реформа, за да може тези, което внасят делата в съда, да бъдат изрядни, за да може съдът да отсъди това, което се очаква, и виновните да влязат в затвора."

Всеки ден задържаме крадци с 20-30 висящи дела и това трябва да се промени, подчерта Борисов по темата, за която говори още като главен секретар на МВР.

По неговите думи промените биха спомогнали тези хора да влязат в затвора и въпросът с битовата престъпност, която най-много трови хората, да бъде решен.