Същото важи и за останалите петима подсъдими по делото за реконструкцията на Центъра за комплексни социални услуги в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Масларова, бившият зам.-социален министър Димитър Димитров, ексглавният секретар на ведомството Иван Пенев, пълномощникът на министерството Росен Стефанов и бизнесменът Михаил Методиев са подсъдими за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта, както и за длъжностни и за документни престъпления.

Според държавното обвинение мотивите на първата инстанция, с които са оправдани подсъдимите, съдържат множество непълноти по установената по делото фактическа обстановка. Съдът не е констатирал поредица от факти и обстоятелства с важно правно значение, които ако беше видял и беше обсъдил в тяхната връзка с останалите факти, щеше да достигне до друг правен извод, се казва още в съобщението.

От прокуратурата посочват още, че фактите, които съдът е пропуснал да забележи и осмисли във връзката им с останалите, са свързани с:

- конкретните действия на подсъдимите по манипулиране на обществената поръчка, така че тя да бъде спечелена от точно определено лице;

- с цялата първична счетоводна документация, отразяваща пазарната цена на действително извършените по сградата строително-ремонтни дейности;

- с отклоняването на предоставените бюджетни средства за реализиране на строителство и обзавеждане на други сгради и обекти;

- с повторно фактуриране на дейности, извършени вече от други лица;

- с натрупаната от дружеството три пъти по-голяма счетоводна печална от предварително заявената;

- с преобразуването на 5 960 000 лева, предоставени от министерството за ремонт в депозити, тъй като не са били необходими за строително ремонтни работи; - с личните отношения между подсъдимите Масларова, Драганов и Димитров и др.

Като не е констатирал всички правнозначими факти и не е направил цялостен анализ на доказателствените източници, съдът е достигнал до грешни правни изводи за липса на вина у подсъдимите.

Според държавното обвинени учудващ е крайният извод за липса на престъпление, когато за ремонта при необходими 7 766 601,21 лева подсъдимите служители на министерството са предоставили 18 805 006,76 лева. Немислимо е изобщо да отсъства каквото и да било нарушение и престъпление, защото ако е така, то това означава, че законът позволява законосъобразно и безнаказано предоставяне на 11 038 405,55 лева (два и половина пъти) повече от необходимите за дадената дейност, подчертават от прокуратурата.

От мотивите на съда, които станаха известни наскоро, обаче се разбра, че реалната стойност на т. нар. "златен ремонт", остава неясна.