Това се разбра от мотивите на съдия Димитрина Ангелова от Софийския градски съд (СГС), които бяха изготвени година след оправдателните присъди по делото, съобщи "Правен свят".

Процесът срещу Масларова и още петима души за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора, за длъжностни и за документни престъпления, започна през ноември 2010 г.

Основната теза в обвинителния акт е, че от държавния бюджет са платени близо 19 млн. лева за основния ремонт и преустройството на сградата, докато реално свършената работа е била за около 7.76 млн. лева, а останалите над 11 млн. са били присвоени от Масларова и подсъдимите с нея.

От мотивите към присъдата обаче се разбира, че нито от първоначалната строително-техническа експертиза, нито от последвалата комплексна или от изготвената повторна комплексна експертиза, съдът е успял да разбере колко пари са изхарчени.

Съдия Ангелова пише, че в заключението на първата експертиза, върху която е градено обвинението, има много несъответствия между вида на изследваните ремонтирани елементи и отразеното в изводите.

Заключението на втората експертиза, според съда, пък е вътрешно противоречиво, а един от експертите си позволил и правни изводи.

Последната експертиза също не дала никакви конкретни и обосновани отговори, защото вещите лица обяснявали изводите си с "практика и опит".

Че точният размер на евентуалната щета за държавата остава неясен, свидетелства и поведението на прокуратурата в пледоариите. Въпреки че иска тежко наказание за Масларова, наблюдаващият прокурор Калин Софиянски също не е бил убеден в размера на присвоените милиони.

Вместо за 11 млн., както пише в обвинителния акт, той е заявил, че са присвоени около 8 млн. лева, но оставил на съда да прецени точния размер.

"При тази ситуация, дори и извън изложените до момента разсъждения, следва да се приеме, че обвинението, повдигнато и поддържано от прокуратурата не е доказано", мотивира се още съдия Ангелова.

По повод обвинението за присвояване срещу Масларова, за което като съучастници са привлечени собственикът на фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов и управителят Михаил Методиев, пък съдията е категоричен:

"Тази правна конструкция е немислима, тъй като едно лице може да бъде субект на престъплението длъжностно присвояване, ако в негово качество са му поверени съответните пари или вещи със съответна парична равностойност и то се разпорежда неправомерно с тях."

Според съда не може Масларова и Методиев да са съизвършители, след като той няма длъжностно качество, за да присвоява пари на държавата.

Присъдата на СГС не е окончателна и 6 години след началото на делото, то може да отиде на втора инстанция. Още след прочитането на оправдателните присъди, прокурор Софиянски убедено заяви, че те ще бъдат отменени.