„Обвинен съм не, защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан. Нося в себе си тежки съмнения, че прокуратурата не се ръководи от правото и затова още не е изследвала поведението ми от правна гледна точка, а се ръководи от изпълнение на политическа поръчка“ - това заяви лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан пред bTV във връзка с катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно бебе.

Инцидентът стана на 14 април 2019 г. край разклона на кърджалийското село Загорско, разследването приключи, а до месец от прокуратурата трябва да да внесат обвинителния акт в съда. Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Бащата на загиналото бебе - Юсеин Тефик, също е привлечен като обвиняем.

„Първо искам да кажа, че вече 15-ти месец продължавам да съпреживявам трагедията, но вината е правна категория и аз няма да поема върху себе си чужда вина и грях. Обвинен съм за две неща – че не съм спрял на знак „Стоп“. Това е нелепо, защото прокуратурата знае, че не може да докаже подобно клеветническо твърдение. Точно затова насочи всичките си усилия към второто обвинение – че съм имал видимост. Заявявам, че вместо пълно и обективно разследване, прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес. Послужи си с грубо манипулиране на фактите и обстоятелствата“, заяви той и подчерта, че прокуратурата още от самото начало е знаела кой е виновникът, "защото имаха преднамерена цел непременно да обвинят Лютви Местан".

Като изтъкна, че всички негови искания за следствен експеримент са били отхвърлени от прокурорите, той даде няколко "ярки" примера за това.

„Още на първия ден ми отне свидетелството за правоуправление въз основа на клеветнически твърдения, че съм извършил 13 нарушения. Това са нарушения, извършени от коли, в които никога не съм се качвал. Затова ще изпълня обещанието си да заведа дело за клевета, но ще го направя след приключването на делото. Това, че съм наклеветен вече е категорично доказано от съда, който отмени отмени постановлението на прокуратурата като незаконосъобразно “, категоричен бе той, като изтъкна, че това е била служебна кола на ръководството ДПС и нарушенията са правени от друг преди време.

По думите му в същото време само за периода 2005-2019 г. за Юсеин Тефик за установени 18 тежки нарушения, 14 от които за "свръхпревишена" скорост и 4 за неправилно изпреварване. Неговата книжка обаче не е била отнета, а това е направено преди 10 дни, за което дори е съобщено от медии.

"Този човек редовно управлява автомобил с агресивно поведение, ние предоставихме на прокуратурата видеозаписи - само за секунди той извършва над 20 нарушения", подчерта бившият лидер на ДПС.

"Вторият пример е, че по това досъдебно производство са направени два огледа. На 14-и е измерено всичко друго, но не и моята видимост. Това се прави едва на 18-и, когато фактите и обстоятелствата са грубо манипулирани. Преди втория оглед по линията на видимостта ми са изсечени над 100 храста с височина 3 м, които образуваха абсолютно невидима преграда, съчетана със скалния нос. Това е тежко престъпление - унищожаване на доказателства, а прокуратурата не го разследва“, обясни още Местан.

Снимка: bTV

„Най-голямата манипулация, която прокуратурата направи, е, че постави после стоп линия, за да измести видимостта ми с близо 5 метра по-напред, това и за мен е много странно...“, каза той.

Местан показа снимка с кола на bTV от излъчения репортаж тогава, на която не се вижда стоп линия. След това показа и снимка от делото, приложена от прокурорите, на която ясно се вижда стоп линия.

Снимка: bTV

„Всички нарушения от страна на Юсеин Тефик – истинският причинител на катастрофата – бяха ясни на прокуратурата още в деня на огледа, но си затвориха очите, защото имаха преднамерена цел непременно да обвинят Лютви Местан. Това не е процес, а произвол“, заяви Местан и призова за справедлив и обективен процес.