Заместник-министър от Министерство на околната среда и водите е участвал в престъпна група с користна цел. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не спомена името на зам.-министъра на екологията Красимир Живков, но по-рано днес той бе отведен показно за разпит.

По обед служители на прокуратурата нахлуха в министерството, а зам.-министърът бе отведен от сградата на Министерството на околната среда и водите, а впоследствие - качен в бус на прокуратурата. Пред медиите Живков заяви, че не е задържан, а в последните два месеца ресорът му бил свързан с управлението на отпадъците у нас.

В тази връзка Милева обяви, че Спецпрокуратурата наблюдава досъдебно производство за престъпна група с користна цел.

"Днес бяха извършени над 40 претърсвания в цялата страна. Събрани са множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът е издавал нотификации за внос на отпадъци, главно от Италия", каза Милева.

Тя уточни, че зам.-министърът е оказвал натиск и на служители да издават неверни нотификации. Тези, които отказвали да издават такива нотификации, са били подлагани на натиск и принуждавани да напускат работата си.

Всяко дружество, което генерира отпадък, е длъжно да го изнесе в срок от една година. За да се случи това, трябва нотификация от МОСВ. Заместник-министърът е отказал издаването на такива нотификации и така принуждавал производителите на боклук да предават отпадъка на контролирани от него дружества, които се занимавали с преработка.

От схемата се е възползвало и дружество за акумулатори от Монтана, което е спестявало част от разходи и данъци, прехвърляйки отпадъците си на дъщерни фирми. По неофициална информация от по-рано днес това е фирма на бизнесмените братя Бобокови.

Първоначално отпадъкът се изнасял в Германия. За тази услуга се плащала висока цена, която се оскъпявала и заради транспорта. За да се спестят пари, дружеството фиктивно оползотворявало отпадъци, като ги изпращало на други фирми с фиктивна дейност. Така се спестявали разходи, не се плащали данъци и се генерирала печалба.

Досъдебното производство започнало в началото на януари и освен срещу Живков се води и срещу бивш директор на РИОСВ в Плевен. Претърсени са 40 адреса днес в цялата страна - в София, Правец, Пловдив, Ботевград, Плевен, Монтана, Смолян и в села в района на Кюстендил.

Всички са задържани за 24 часа.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров съобщи, че няма да поиска оставката на заместник-министъра, макар този коментар той да направи малко преди брифинга на прокуратурата. 

Емил Димитров обясни, че контролът, свързан със съхраняването на отпадъци, внесени в страната, се осъществява от регионалните екоинспекции, а не от заместник-министъра, предава БНР.

"Аз съм работил много добре с този човек. Не мога да искам оставка на никого. Те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов. Аз назначавам всички от зам.министър надолу. Притеснен съм, защото ще трябва да работя сам, а ще ми е трудно. Разпоредил съм няколко проверки в страната на съответни адреси, които са ми дадени сутринта рано-рано. Изпратили сме хора в цялата страна".

Министър Емил Димитров призова за по-бърза процедура за закриване на нерегламентираните площадки за съхранение на отпадъци в страната. По време на заседанието на ресорната парламентарна комисия той обясни, че на среща с министър-председателя и главния прокурор е бил поставен срок за въвеждането на контрол по границите, свързан с вноса на отпадъци.

"Трябва всички площадки, които вече сме установили, да дадем предписания да изкарат боклуците от там RDF. Също така да контролираме, какво отива в циментовите заводи, за да не се окаже, че нещо влиза от чужбина и примерно, отива там неправомерно. Или влиза от чужбина и отива по сметищата на страната, регионалните депа. Хората имат депо за 10 години, ти като им го напълниш за две, хората им е проблем - или да отидат в деретата", обясни Димитров.