Взривът в блок 302 във варненския квартал "Владиславово" е причина за последвалия огромен пожар. Експлозията е обемна, която е характерна при наличие на висока концентрация на леснозапалими вещества в затворено пространство. В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самия взрив бившият полицай Веселин Димитров е закупил 30 литра бензин и газ пропан бутан около 11 литра. Това заяви на пресконференция окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. 

По думите му, според предварителните данни с оглед обема на жилището, което 66-годишният Димитров е обитавал, това количество запалими вещества е напълно достатъчно. 

"Разполагаме с доказателства, че преди взрива той е местил мебели в жилището, така той е увеличил силата на ударната вълна. Огледите продължава вече 4-ти ден, като в тях взимат участие специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е комплексна експертиза. Според специалистите към момента няма данни за използване на взривно вещество за предизвикване на експлозията", обясни окръжният прокурор.

Издирването на бившия полицай Веселин Димитров е прекратено, тъй като са събрани косвени доказателства, които могат да посочат кои са жертвите.

"Едното тяло действително е на Димитров, а другото на 53-годишната му съседка. В момента се извършва ДНК-експертизата, която категорично да го потвърди. Утре вече ще имаме предварителни данни от нея. Също така се извършва пожаро-техническа експертиза, като целта е начинът на възпламеняване на леснозапалимите вещества", допълни Красимир Конов. 

Веселин Димитров работил в МВР, от където бил уволнен през 1995 година. Той живеел на съпружески начала с Антоанета, собственичка на разрушения апартамент. Двамата били от години заедно, но напоследък имали тежки скандали. Жената в момента е в кризисен център заради семейно насилие, а Веселин трябвало да напусне дома ѝ.

"Установени са негови близки, които също са разпитани. Установен е и човекът, който последен е говорил с Веселин Димитров. Последният негов разговор е бил спокоен, мислил е за бъдещето, както и се е уговорил с неговия приятел за среща. На по-късен етап се надяваме да имаме пълен профил на Веселин Димитров", каза още окръжният прокурор.