"По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Нашата нация трябва да е горда с примера, който преди 80-години е дала за хуманизъм, толерантност, достойнство и смелост."

Това каза Иван Гешев в изявление по повод днешния Международен ден в памет на жертвите от Холокоста - 27 януари и 78-та годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау.

Българската прокуратура ще продължава да работи против антидемократичните и антисемитските прояви, уронващи престижа ни като народ, какъвто е Луковмарш, добви още той.

"Утрото на 27-ми януари, носи свободата на близо 7000 души, но преди тях над милион са загубили живота си в лагера на смъртта. В този ден си спомняме за всички над 6 милиона жертви на Холокоста, жертви на омразата и предразсъдъците. Загубените милиони животи не могат и не трябва да бъдат забравени. Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките от нея. Ние можем да го направим, защото имаме огромна сила и тя е в нас самите. Нашата нация трябва да е горда с примера, който преди 80-години е дала за хуманизъм, толерантност, достойнство и смелост. По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях да бъде депортиран в лагерите на смъртта", заявява Иван Гешев.

Главният прокурор съобщава още, че Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България ще отбележат 80-години от спасяването на българските евреи (10 март 1943 година) с инициатива за изграждане на паметник и провеждане на международна конференция със СУ "Св. Климент Охридски", посветени на ролята на българските праведници и юристи в това благородно дело.

"И в годината на този юбилей, Прокуратурата на Република България ще продължава да работи против антидемократичните и антисемитските прояви, уронващи престижа ни като народ, какъвто е Луковмарш. Нека всички да работим заедно в името на националния интерес! Нищо не е забравено и няма да бъде забравено!, посочва още главният прокурор.