С едноминутно мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на жертвите на Холокоста. Заседанието на Народното събрание започна с декларации от парламентарни групи по повод на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

През 2005 г. ООН обявява 27 януари за Ден за възпоменание на паметта на жертвите на Холокоста, отбеляза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов в началото на пленарното заседание.

"Над 6 млн. евреи, днес едва ли можем да си представим ужаса, който тези хора са преживяли в лагерите, отбеляза той. Масовото унищожение надхвърля човешката способност за разбиране", коментира Рашидов.

През тази година отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи, посочи още председателят на Народното събрание. Той отбеляза, че днес изразяваме почитта си към тези български депутати, начело със заместник-председателя на НС Димитър Пешев, които в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическа съдба, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи.

"Благодарение на техните усилия, както и на категоричната позиция на България и на Българската православна църква, цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на около 50 хиляди евреи към лагерите на смъртта", припомни Рашидов.

"Запазването на паметта на престъпленията срещу човечеството е единственият път към недопускането на нови такива", заяви народният представител от ДПС Станислав Анастасов.

Той определи Холокоста като "престъпление без аналог в мащабите си" в новата ни история.

"Днес, повече от всеки друг ден в календара, трябва да бъдем малко по-смирени, за да си спомним за имената и лицата на онези повече от 6 млн. мъже, жени и деца, чийто живот е погубен само поради една причина - защото са били родени такива", отбеляза депутатът, цитиран от БТА.

Станислав Анастасов си послужи с цитат от Ели Визел, оцелял от времето на Холокоста, който казва: "Да забравим жертвите е равносилно на това да ги убием втори път".

"Антисемитизмът не е проблем само на евреите, ислямофобията не е проблем само на мюсюлманите, хомофобията не е проблем само на хората с различна сексуална ориентация, а болест на обществата, която не трябва да позволяваме да разпространява зараза и да се инфилтрира, защото рано или късно идва върху всеки един от нас", заяви от името на ГЕРБ Георг Георгиев.

Той припомни, че на днешния ден през 1945 г. е освободен концентрационният лагер "Аушвиц". За съжаление, това е мрачен период в световната история, в които милиони невинни хора губят своя живот безсмислено под натиска на един човеконенавистен режим, който във своето безумие коства на света и до днес една дълбока отворена рана, която всички ние сме длъжни да лекуваме във всеки един момент, в който си спомняме, че сме хора, посочи Георгиев. 

"Спасявайки близо 50 хил. човешки живота, днес в тази зала имаме възможността да сме с наследници на спасителите и спасените, а не на гонителите и жертвите", заяви Георгиев. Според него това е подвиг, направен от нашето общество, който и до днес трябва да ни напомня, че единението на този народ е всичко, от което имаме нужда.

"Единението на този народ е не само това, което е спасило нас, но и цяла Европа, и целия свят в дни на най-тежка лудост", смята той.

"Ден, като днешния, следва да ни напомня във всеки един момент, че в нас като народни представители стои по някой от онези, които се подписаха, за да не бъдат депортирани българските евреи", заяви Георгиев.

Той припомни, че за съжаление не са успели да бъдат спасени 11 343 невинни, които са били депортирани от териториите на Беломорска Тракия и Вардарска Македония.