Лидерът на ГЕРБ призова Холокоста да бъде и урок за поколенията. Той напомни и приноса на българския народ за спасяването на евреите през Втората световна война.

"Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и ден за урок. Днес си спомняме за милионите невинни жертви на най-голямото зло, което светът някога е виждал", написа в профила си във Фейсбук Борисов.

"Хитлеристкият режим отвори рана, която вече десетилетия човечеството се опитва да изцели. Рана, за която обаче българският народ и Българската православна църква намират лек, когато през 1943 г. отказват да предадат на нацистите своите близо 50 000 братя и сестри евреи, избавяйки ги от сигурна смърт в концентрационните лагери", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Едновременно с това обаче с болка свеждаме глави пред паметта на онези 11 343 депортирани от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, които българите не успяхме да спасим. Никога вече!", написа още Борисов.

Международният ден в памет на жертвите от Холокоста се отбелязва днес - 27 януари. Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц - Биркенау" от съветските войски, припомня БТА.

Между 1940 и 1945 г. в лагера умират един милион евреи. Резолюцията призовава страните членки на ООН да предават на бъдещите поколения уроци за геноцида, за да не може той да се повтори в бъдеще.