Главният прокурор Иван Гешев положи венци от името на Република България и българската прокуратура в лагера Аушвиц в памет на милионите жертви на Холокоста, съобщиха от държавното обвинение.

Виж повече снимки тук >>>

Поводът е 84-ата годишнина от "Кристалната нощ". Това е едно от най-мрачните събития в новата история на европейския континент. В нощта на 9 срещу 10 ноември през 1938 г. в Австрия и Германия членове на паравоенната организация на Национал-социалистическата партия на Адолф Хитлер организират погром - разграбени и опожарени са 191 синагоги и 815 магазина, собственост на евреи. 30 000 евреи са арестувани и са изпратени в концлагери. "Кристалната нощ" се приема за началото на Холокоста.

"В исторически план България е положила усилия и е успяла да спаси представителите на еврейската общност у нас през Втората световна война", каза главният прокурор. Той декларира готовността на българските власти да се противопоставят активно на разпространението на антисемитски нагласи и на езика на омразата. "Загубените милиони животи трябва да бъдат урок за всички нас. Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките от нея", заяви Иван Гешев.

Гостите на събитието преминаха през главния вход на лагера Аушвиц - емблематичната за мястото порта с надпис "Arbeit Macht Frei". Представители на делегациите от различни държави положиха венци на Черната стена.

Снимки: Прокуратурата на Република България

Специални гости бяха председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, председателят на парламента на Република Чехия Маркета Адамова, премиерът на Черна гора Дритан Абазович, секретарят на френския парламент Каролин Женевиев, представители на полската държава и международни организации, роднини на жертви на Холокоста.

Специалните гости на събитието, организирано от Европейската еврейска асоциация, запалиха 6 свещи пред една от газовите камери в лагера Аушвиц в чест на 6-те милиона евреи, станали жертви на Холокоста.

В лагера Аушвиц, Полша

Снимки: Прокуратурата на Република България

В своето изказване председателят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин каза, че всеки човек трябва да посети Аушвиц. "Едно от най-ужасните места на света, но и едно от най-важните за хората. Заради самите хора. Тук са убити милиони заради омразата. Нашата цел е никога да не допускаме това да се повтаря. Всички ние имаме огромна сила и тя е в нас самите, дане позволим това", заяви Марголин.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призова никога да не се мълчи за ужасите, които са се случили на това място, за да не бъде допускано подобно нещо да се случва отново.

Снимки: Прокуратурата на Република България

Гостите на церемонията потвърдиха категоричния си ангажимент за противодействие на антисемитизма, расизма и други форми на нетолерантност в съвременните общества.

Вторият ден от работното посещение на главния прокурор Иван Гешев в Република Полша продължава с негово участие в Международна конференция в град Краков. Акцент във форума ще е сътрудничеството между европейските държави по въпросите на сигурността и предотвратяването на прояви на омраза, базирани на етническа и религиозна нетърпимост.