Гражданският иск на бизнесмена Иван Саздов срещу избраната за евродепутат Елена Йончева е в размер на 1 млн. лв. Информацията беше съобщена първо от сайта ClubZ, а по-късно потвърдена от Софийския градски съд.

Саздов още миналата седмица съобщи, че завежда дело, но днес стана ясен огромният размер на иска. Предстои съдът да укаже на вносителя на иска срок, в който да бъде внесена таксата, която възлиза на 40 хил. лв.

Миналата седмица Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма "Palms Enterprises" (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на "EMA BGS SL" 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Делото срещу Елена Йончева образувано в понеделник, макар че той е входирал искова молба на 23 май - последния работен ден преди евроизборите, на които бившата журналистка бе водач на листата на БСП и практически вече е избрана за евродепутат.

Собственикът на тенис клуб "Банкя" съди Йончева по Закона за задълженията и договорите за непозволено увреждане. Така искът - тъй като е за над 25 000 лв., стартира направо от Софийски градски съд.

В исковата си молба Иван Саздов твърди, че е пострадал имиджът му на дългогодишен бизнесмен.