Иранец с две смъртни присъди се изправи пред Административния съд в Хасково, за да обжалва отказа за бежански статут от Държавната агенция за бежанците, съобщи "Хасково Нет".

Вчера 37-годишният мъж и адвокатът му Тодор Ташев се явиха в съдебната зала. Чужденецът има присъди в родината си за богохулство и вероотстъпничество. Ако бъде задържан в Иран, ще бъде обесен, защото според иранските власти е участвал в митинг против върховни водачи и затова, че се е отказал от исляма и е приел християнската религия. 

37-годишният мъж е бил арестуван в Иран през януари 2017 г. и е лежал 17 месеца в затвора. След това е пуснат под парична гаранция. Веднага след това напуснал родината си заедно със съпругата си, но в началото на тази година двамата били арестувани на граничния пункт "Капитан Андреево". За двете смъртни присъди той научил в България.

Към настоящия момент семейството пребивава в Бежанския лагер в Харманли. Съпрузите се страхуват да се върнат в родината си, защото мъжът ще бъде обесен. Пред магистратите, мъжът заяви още, че е бил изтезаван, докато е бил в тамошния арест. Преди 15 години по политически причини бил убит и баща му.

Чужденецът обясни, че приел християнството, но протестирал не срещу висши водачи, а срещу икономическите решения в страната и писал лозунги. Семейството е било финансово обезпечено в страната си. Двамата съпрузи са висшисти. Мъжът има цех за производство на мебели, а жена му е мениджър.

В съдебната зала адвокатът му Тодор Ташев настоя жалбата на клиента му да бъде уважена. На същата позиция беше и прокурорът по делото Петър Мидов. Юрисконсултът на Държавната агенция за бежанците пледира за отхвърляне на жалбата.

Дали мъжът ще получи втори шанс да се яви отново на интервю в ДАБ, ще реши съдия Ива Байнова от Хасковския административен съд. Решението трябва да стане ясно в едномесечен срок.