Специализираният наказателен съд отложи делото срещу Николай, Евгения и Мария Баневи поради събиране на допълнителни доказателства, съобщи "Фокус". Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

Магистратите задължиха прокуратурата да предостави заверени справки и декларации от НАП за периода от 2007 година до 2013 година, след като адвокатите на подсъдимите изискаха оригинали на тези документи. Според Николай Банев там се съдържат веществените доказателства, които носят оневиняваща информация.

От прокуратурата пък посочиха, че са представени такива на електронен носител, тъй като обемът им е много голям - 27 чувала. 

Съдът обаче отложи началото на делото за 20 ноември. Тогава ще бъдат разпитани и свидетелите. Днес от призованите петима свидетели се явиха четирима – Милена Шопова, Венцислав Генов, Анна Главинова и Виолета Бошкова. Петият свидетел – Владимир Владимиров, е в чужбина до края на месеца.

Още в началото защитата на Банев поиска да му бъде разрешено да даде интервю на пресата. Всеки от обвиняемите се яви с по няколко адвоката – Николай Банев с четири, включително дъщеря му Мария Банева, която се яви като негов защитник, жена му Евгения – с 4, а майка му Мария – с двама, предаде "Труд".

Баневи са обвинени в пране на над 1 милиард лева, данъчни престъпления и присвояване на 84 млн. лева. Разследването срещу семейството започна през есента на 2018 г.