Ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници. Вече са задържани две лица, съобщиха от базираната в Люксембург институция.

Над 100 служители на полицията и ДАНС са участвали в претърсвания на 28 адреса в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица, съобщиха от европейското обвинение на сайта си.

Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от Национална компания "Железопътна инфраструктура" във връзка с усвояването на еврофондовете.

Разследваните два проекта са за обновяването на линията София - Пловдив в районите на Костенец и Септември, чиято стойност е над 130 милиона евро, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA), както и ремонта на трасето Пловдив - Бургас в района между Оризово и Михайлово, финансиран от Кохезионния фонд по Оперативна програма "Транспорт" и "Транспортна инфраструктура" в размер на над 111 милиона евро.

Бенефициент на европейско финансиране за общо над 241 милиона евро и по двата проекта е Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Подизпълнители са две частни компании с международно участие.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването е за възможна злоупотреба с европейските средства и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на суми в брой на стойност над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от криминално проявени лица, се казва още в съобщението на ръководената от Кьовеши институция.

Продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния.

Министър Георги Гвоздейков

Снимка: БТА

От Министерството на транспорта и съобщенията съобщиха, че подкрепят разследването от страна на Европейската прокуратура и припомниха, че една от първите стъпки при встъпването в длъжност на министър Георги Гвоздейков е била именно ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към ведомството.

"Незабавно съм разпоредил на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да съдейства изцяло на прокуратурата и се надявам тя да стигне докрай в своето разследване", коментира министър Гвоздейков.

Преди два дни полицията осъществи първия арест в България, поискан от европейското обвинение - този на кмета на Генерал Тошево, задържан за възможни злоупотреби по програма за саниране. Валентин Димитров бе арестуван на 9 август, а ден по-късно излезе от ареста срещу 10 000 лева гаранция.