Освободиха от ареста кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров под парична гаранция от 10 000 лева. Повдигнати са му обвинения за попълване на документи с невярно съдържание. Ръководството на БСП застана зад него и обяви задържането за политическа поръчка.

Димитров беше задържан по искане на Европейската прокуратура по разследване за измами с европейски средства. Това е първият арест в България по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Според обвинението кметът е подал невярна информация за сторително-монтажни работи, които не са изпълнени в срок по проект за енергийна ефективност в жилищни сгради.

Местните жители твърдят, че това не е вярно и  че те са свидетели на изпълняването на проекта. Хората се събраха на протест пред полицейското управление с настояване кметът да бъде освободен. 

"Обвинението е за подаване на неверни сведения пред сертифициращ орган и за получаване на средства от европейските фондове въз основа на такива неверни сведения, нещо, с което с г-н Димитров не сме особено съгласни, но няма да коментираме в подробности. Не иде реч за присвояване. Това е друго престъпление", обясни адвокат Милен Янков, който го придружаваше, пред БНТ.

След освобождаването му кметът беше посрещнат от протестиращите в негова подкрепа и им благодари за позицията им. Валентин Димитров заяви, че на този етап не желае да коментира преди да се е провел разпитът му в следствието.

"След разпита ще коментирам. Не искам да правим циркове, интелигентни хора сме... Винаги съм работил само в полза на нашите хора, на Генерал Тошево", каза кметът, цитиран от БНР.

"Повдигнаха ми обвинения, освободиха ме. Това е. Парична гаранция, която ще обсъдим с адвоката, това е наше право - 10 000 лв. Пак искам да кажа, спокоен съм, вярвам на тези хора, те вярват на мен. Винаги съм работил за хората на община Генерал Тошево. Всеки може да отправя каквито обвинения си иска", заяви още Димитров.

"Проектът отдавна е финализиран. Всичко е проверено, приключено, сградите са санирани, още от 2019 година", коментира д-р Яна Бонева, председател на Общинския съвет.

Според протестиращите срещу ареста на Валентин Димитров задържането му е политическа поръчка.

С такава позиция излезе и Изпълнителното бюро на БСП, което потвърди думите на общинските съветници от партията, че ще бъде издигнат за трети мандат.

Снимка: БТА

"Приемаме ареста на кмета на Генерал Тошево като политическа поръчка преди местните избори. На територията на общината се преплитат много апетити. Валентин Димитров нееднократно защитаваше интересите на жителите на Генерал Тошево и стана неудобен за определени кръгове", се посочва в изявлението на ръководството на социалистическата партия.

От БСП посочват, че очакват обективно разследване.

"Сигурни сме в неговата невинност. Заставаме зад него. Издигаме го за кмет трети мандат", завършва партийната позиция.

Снимка: БТА