Европейската прокуратура обяви, че е арестуван кметът на Генерал Тошево - обект на едно от разследванията на институцията.

Смята се, че той е представил невярна информация за изпълнението на проект, финансиран от ЕС, целящ повишаване енергийната ефективност в социалните жилища, обявиха оттам.

Ето какво гласи цялото съобщение от Европрокуратурата:

"По искане на Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) днес беше арестуван кметът на град Генерал Тошево (област Добрич) по разследване на измама със субсидии, включваща проект за повишаване на енергийната ефективност в социалните жилища.

Днес са извършени претърсвания и в помещения на общината, в офиси на длъжностни лица, заподозрени за участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени.

Фактите са от 2017-2019 г. Става въпрос за безвъзмездна финансова помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, в размер на 169 000 евро (около 330 000 лв.). Проектът е възложен на частен изпълнител.

Според доказателствата длъжностни лица, участващи в проекта, включително и кметът, са представили невярна информация относно изпълнението на СМР, които не са приключили в установения срок.

Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на противното пред компетентните български съдилища.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Той отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС", съобщиха от институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Валентин Димитров от коалиция "БСП за България" е за втори мандат кмет на Генерал Тошево, уточнява БТА.