В Административния съд в София се разглежда дело, което бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева води срещу женския затвор в Сливен. Делото е заради отказ от лечение, поради което здравословното ѝ състояние е влошено, както и заради неглижиране от страна на служители на затвора, съобщиха от сдружение "Зелен Mладост".

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

"Повече от шест месеца Иванчева не е получавала хормоналното си лечение, чрез което се контролира размерът на микроаденомът на хипофизата ѝ (туморно образувание), което е нараснало за този период при условие, че няколко години преди това беше в застой", съобщиха от неправителствената организация.

Оттам добавят, че се след намеса на омбудсмана и дълга комуникация на медицински специалисти от институцията към нея, тя е получила нужното ѝ хормонално лечение. Впоследствие е пусната за изследване и лечение на затруднено дишане, "което се оказа астма, вероятно придобита от влажни помещения с мухъл и плесени в ареста", в каквито условия е живяла близо година. От НПО-то добавят:

"Деси вече е с т. нар. помпичка. Състоянието ѝ трябва да се следи регулярно, но трудно и бавно стига до нужните ѝ специалисти. Лечението на разклатените ѝ зъби също е преустановено. Деси е заплашена да остане без много зъби още на 50-годишна възраст".

На заседанието в Административния съд в София днес не се явиха свидетели, които трябваше да бъдат разпитани, а адвокатът на Иванчева поиска още време, за да се запознае с документите по делото. В съда беше и 2-годишният син на бившата районна кметица. Съдия Мария Шишкова разреши на Иванчева да прекара 10 минути с него, предаде БНР

Снимка: Булфото

Следващото заседание ще бъде в средата на май. Защитата на бившата районна кметица е поискала отвод на съдия Шишкова. 

Mediapool посочва, че делото първоначално е било образувано в Административния съд в София-град, където съдия Мария Шишкова - бивш заместник-главен прокурор на Сотир Цацаров, отказала да го гледа с аргумента, че то следва да е в административния съд в Сливен. 

Материалите били пратени там, но адвокатът на Иванчева подал жалба и делото отишло във Върховния административен съд, който да реши спора за подсъдност. ВАС решил, че делото следва да се разгледа в София и материалите били пратени отново там. При повторното образуване делото обаче отишло директно при Шишкова с ръчно разпределение, а не както обикновено се разпределят делата - на случаен принцип, допълва изданието. 

Снимка: Булфото

Иванчева беше арестувана при зрелищна спецакция пред Спортната палата през 2018 г. Поводът - сигнал за корупция от строителния предприемач Александър Ваклин. Пред разследващите той твърди, че му е поискан подкуп в размер на 250 000 евро, за да получи разрешително за строеж. Според обвинението в колата, с която бяха задържани Иванчева и Биляна Петрова, са открити 70 000 евро. Иванчева и днес отрича това да е вярно.

Година след ареста ѝ пък Александър Ваклин се оплака пред тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и заместниците му - Иван Гешев и Мария Шишкова, от целенасочен медиен натиск срещу него и семейството му.