Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бизнесмена Миню Стайков и още 13 подсъдими след близо 8-часово разпоредително заседание, съобщи "24 часа".

Обвинението срещу 14-те обвиняеми, четирима от които бивши служители на фонд "Земеделие", е за участие в организирана престъпна група, която се е възползвала от средства по 2 европейски програми за подпамагане на селските райони и лозаровинарството.

Адвокатите искаха делото да бъде върнато на прокуратурата, защото в обвинителния акт имало неточности, освен това някои от подсъдимите желаели да дават обяснения, но това не се случило. В началото на заседанието беше предявен граждански иск от страна на държавата в размер над 3,6 млн. лв. към всички.

Както обикновено, Миню Стайков беше в инвалиден стол, а в залата през цялото време бяха съпругата му Рени и синът му Стайко Стайков. Адвокатката на бизнесмена Анна Попова посочи, че той има онкологично заболяване втора степен, което било констатирано от 16 лекари, специалисти в различни области, на това основание тя поиска мярката на Стайков да бъде променена.

Адвокатите на служителите на фонд "Земеделие" също поискаха техните мерки за неотклонение от парични гаранции да бъдат да променени в по-леки. Основният им аргумент беше, че вече не работят във фонда и са останали без работа. От всички подсъдими от фонд "Земеделие" единствено Калоян Костадинов е все още в институцията, а останалите след акцията на специализираната прокуратура са били освободени от работа. Съдът уважи това искане и замени паричните гаранции с подписки. Но пък не вдигна забраната да напускат страната.

Следващото заседание вече ще се гледа по същество.