Бизнесменът Миню Стайков, който е в ареста вече от година и три месеца, отново няма да излезе на свобода, въпреки че според защитата му страда от депресия и още няколко заболявания. Това реши състав на Специализирания съд, който днес трябваше да реши дали да освободи боса на "Винпром Карнобат".

Стайков, който е обивнен за участие в банда за акцизни престъпления, отново беше докаран в съдебната зала в инвалидна количка, този път видимо отслабнал и променен. Адвокатката му - Ана Попова, изтъкна, че е на антидепресанти в затворническата болница и заяви:

"От 14 души група единствено и само за Стайков е в сила десйтваща мярка "задържане под стража". Както и единствен той от всички обвинени в тази група е с инсулт, в инвалидна количка, с депресия, анемия, частична пареза, урологично заболяване."

Тя настоя клиентът й да бъде пуснат, за да може да се изследва и лекува.

В присъствието на съпругата на бизнесмена - Рени, обаче съдия Вилислава Ангелова отказа да го освободи, с мотива, че при необходимост може да получи адекватна медицинска грижа във всяка болница в София.

Адвокатката обаче раказа, че въпреки теоритечно предвидената възможност да се ползват медицински услуги, докато си в затвора, миналата седмица са имали час за биопсия във ВМА, но не могли от болницата на затвора да се разберат със съдебния състав и за малко да изпуснат часа.

И на предишно заседание бизнесменът беше в количка

Снимка: bTV

Самият Стайков говори пред съда, като подчерта че изтърпява наказание, без да е осъден.

"Нямам намерение да се укривам. Аз съм трудноподвижен, съдействал съм през цялото време, имам постоянно жилище, имам си имоти - пряко съм свързан с България", заяви той от инвалидната количка.

Стайков трябваше да бъде освободен 8 месеца след ареста си през август 2018 година, когато изтича "разумният срок" за задържане според закона, но тогава му беше повдигнато ново обвинение - за източване на еврофондове в сговор с чиновници от ДФ "Земеделие".

Днес в съда стана ясно, че на 25 ноември е насрочено разпоредителното заседание срещу Стайков, петима членове на фонда и деца на негови приближени, злоупотреба със средства по две земеделски програми.

 


 

 


 

 

 

 

Заради поведението на Стайков обаче съдът заключава, че той "явно страда от определени заболявания, като сам възпрепятства поставяне на диагноза и на 2 пъти отказва изобщо да му бъде провеждана диагностика и изследвания".

Съдебният състав реши бизнесменът да остане в ареста. Той прие, че няма опасност Стайков да извърши ново престъпление, но все така е налична опасността да се укрие.

Заедно със Стайков и двама от обвиняемите за организрана престъпна група от фонд "Земеделие" - Марио Кръстев (известен като Чорапа) и Трифонов, искат да им се позволи да напускат страната.