Започна делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димо заради водната криза в Перник.

"Разбирам много добре написаното в обвинителния акт, но това не ми помага да разбера същността на обвинението", каза бившият министър Нено Димов в спецсъда.

Първото заседание приключи по обяд. Заедно с Димов е подсъдима и бившият заместник-кмет на Перник Севдалина Ковачева, която по време на водната криза е и.д. кмет.

Делото ще продължи на 16 септември.

Нено Димов няма намерение да признава вината си, а специализираното правосъдие ще е в историята след по-малко от 3 месеца. Това означава, че делото срещу него ще продължи и ще приключи в Софийския градски съд.

Процесът тръгна 2 г. и 5 месеца след задържането на Нено Димов в сградата на Министерството на околната. Той е първият арестуван действащ министър в най-новата история на България.

Предстоят разпити на свидетели, след като преди няколко месеца Специализираният съд успя да разгледа делото само на разпоредително заседание.

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли миналата година. Нено Димов и Севделина Ковачева са обвинени за умишлена безстопанственост. Обвинението твърди, че Димов е дал приоритет за ползването на вода за промишлени нужди, въпреки че е знаел, че водата в язовир "Студена" намалява.

Изпълняващият длъжността кмет на Перник по време на водната криза е обвинена за това, че не е положила изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване в община Перник. В кметството е била налична информация, че водният ресурс на яз. "Студена" е силно занижен.

През април 2020 г. Нено Димов излезе от ареста, той беше задържан на 9 януари същата година.

По случая са разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са над 4000 страници доказателства.

Заради водната криза в Перник на ръководителя на ВиК-Перник също беше повдигнато обвинение, но материалите по него бяха отделени и изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Перник.