Специализираният наказателен съд отложи за 31 януари 2022 г. разпоредително заседание по делото за водната криза в община Перник през 2019 г. срещу бившия министър на околната среда Нено Димов и временно изпълняващия длъжността кмет на Перник по онова време Севделина Ковачева.

На днешното заседание по делото стана известно, че адвокатката на Ковачева е подала молба делото да бъде отложено, тъй като е заболяла от коронавирус. В тази връзка подсъдимата също поиска делото да бъде отложено, защото настоява да бъде представлявана от своя защитник.

Прокуратурата и адвокатите на Димов отбелязаха, че това обстоятелство се явява пречка за даване ход на делото и съдът го отложи за следващата година.

Според държавното обвинение, бившият екоминистър е проявил умишлена безстопанственост по отношение на водите, съхранявани в язовир "Студена".

"Като министър той е имал задължения по управление, стопанисване и опазване на водния ресурс", каза при внасянето на обвинителния акт в съда Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

По думите му, въпреки наличната информация в Министерство на околната среда и водите, че водният ресурс в язовир "Студена" намалява, министърът е дал приоритет на ползването на вода за промишлени нужди, което от своя страна е довело до режим на водоподаването в община Перник, с което са засегнати близо 97 000 жители на общината.

"От извършеното деяние се е стигнало и до завишен санитарно-хигиенен риск за тези жители на общината, в условията на извънредно положение, обявено от народното събрание на Република България, както и в условията на пандемия", допълни Кръстев.

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли 2021 г. От държавното обвинение съобщиха тогава, че по случая са били разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са били над 4000 страници доказателства.

Нено Димов беше задържан на 9 януари 2020 година, а три месеца по-късно съдът му наложи мярка за неотклонение "домашен арест".