Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Районен съд Бургас обвинителен акт срещу надзирателите Стилиян Карчев и Ангел Мавров за  за причинена от тях по непредпазливост в условията на независимо съпричинителство смърт на затворника Горан Горанов.

Стилиян Карчев и Ангел Мавров са предадени на съда за това, че на 25.03.2017 г., за времето от 07.00ч. до 07.30ч., като надзиратели в Затвора-Бургас, при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на лишен от свобода, настанен в наказателна килия във II-ра зона с повишена сигурност в Затвора Бургас.

Сутринта на 25.03.2017 г. възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода Горан Горанов, при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий.

При съприкосновението й с тялото на пострадалия, тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота - попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия.

Вследствие на това настъпила смъртта на лишения от свобода.

Наказателната отговорност на двамата надзиратели е ангажирана, тъй като въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на затворника.

Спрямо тях е наложена забрана за напускане на страната.

Ако бъдат признати за виновни Стилиян Карчев и Ангел Мавров могат да получат наказание "лишаване от свобода" до 5 години.