Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Стилиян К. и Ангел М. за причинена от тях по непредпазливост в условията на независимо съпричинителство смърт на Горан Горанов, съобщиха от държавното обвинение.

Спрямо обвиняемите е наложена забрана за напускане на страната. Предстои внасяне на материалите по делото с обвинителен акт в съда.

Надзирателите са обвинени за това, че при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта му.

32-годишният Горан Горанов издъхна на 25 март м.г. в изолирана килия на бургаския затвор.

Сутринта била възникнала повреда на парната инсталация в килията на лишения от свобода, при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението й с тялото на Горан Горанов тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота, уточняват от прокуратурата.

При аутопсията на трупа на Горан Горанов е установена мацерация на стъпалата със свличане на кожата на петите. Свличане на кожа е установено на задната повърхност на двете бедра, гърба, коленете на трупа, дясната длан, по външната повърхност на дясната предлакътница. По трупа са установени следи от изгаряния.

Експертното заключение сочи, че смъртта е настъпила вследствие на термична травма - попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия, причинена от повреда на парната инсталация. Основна роля в леталния изход са термичните промени в дихателните пътища от вдишаната гореща пара. Липсата на епител по хода на дихателните пътища е довела до бързо настъпване на кислороден глад във всички органи и тъкани, което е довело до бързото развитие на дихателна/кислородна дихателна недостатъчност и развитие на термичния шок. При термична травма се получава дехидратация (обезводняване) на организма и хемоконцентрация (сгъстяване на кръвта), което може да причини инфаркт на миокарда.

Смъртта е в пряка причинно-следствена връзка с термичната травма.

Двамата обвиняеми, въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода. При възникналата аварийна ситуация с парното отопление, обвиняемите надзиратели не са реагирали на виковете за помощ на Горанов. Те не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода, независимо че са забелязали излизащата пара от прозореца на неговата килия, която постепенно е изпълнила коридора на втора зона с повишена сигурност в Затвора - Бургас, допълват още от прокуратурата.

След трагедията Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство по случая, но то бе иззето от Софийска градска прокуратура в края на декември м.г. Десет месеца по-късно, наблюдаващият прокурор по случая повдигна обвинения срещу двама надзиратели.

Според  Захари Кирилов, адвокат на семейството на загиналия, именно становището на столичните експерти е основния коз на държавното обвинение. Самата експертиза е 80 листа. Адвокат Кирилов е настоял в нея да участват сърдечни хирурзи, пулмолози, дерматолози, патоанатоми и пр.

"За каква непредпазливост говорим в случая - аз съм те заключил в килера, ти умираш пред очите ми, а аз не мога да отворя, защото съм изгубил ключа", очерта образно тезата си Кирилов пред "24 часа".

Той обяви, че ще изиска към разследването да бъдат приложени и рапортите от дежурните надзиратели до ръководството на затвора, които неколкократно в дните преди смъртта на Горанов, са сигнализирали, че психическото му състояние се влошава.

"Ръководството на затвора не само не е намерило изход да се справи с кризата, но и не е предприело нищо в тази посока. Не са дадени никакви конкретни указания и това е причината да се стигне до този изход", твърди адвокатът.