указа на президента завършва процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор. Сега Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да определи изпълняващ длъжността главен прокурор и това трябва да стане буквално в близките дни", коментира в предаването "Още от деня" по БНТ съдия Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС.

"В Закона за съдебната власт не е посочено при предсрочно освобождаване как се определя изпълняващ длъжността", обясни Дишева.

Според нея в конкретната ситуация не е редно някой от заместниците на Иван Гешев да поеме функцията на главен прокурор.

"Заместниците се разделиха на два лагера, образно казано. От едната страна - срещу главния прокурор, застана Борислав Сарафов, който направи прословути изказвания, които послужиха като знак за разрива между тях. От другата страна са останалите четирима заместници, които продължават да стоят плътно и фактически зад г-н Гешев", добави Дишева.

"За изпълняващ длъжността няма възможност да бъде назначен друг, освен прокурор. Когато става въпрос за избор на главен прокурор, тоест за титуляр на длъжността, той може да не е действащ прокурор. Имали сме такива случаи в близкото минало. Но изпълняващ длъжността не може да бъде различен от действащ прокурор. Аз считам, че това трябва да е прокурор от Върховната касационна прокуратура", добави още съдия Дишева.

Според нея ВСС трябва да определи изпълняващ длъжността главен прокурор друг прокурор, различен от неговите заместници, цитира я БТА.